Méregdrága ASML-gépekkel állna a chipgyártás élére az Intel

Jóval több mint 340 millió dollárba kerül az új, fejlett chipgyártó eszköz, amire az első rendelést az Inteltől kapta az ASML.

Az Intel nem titkolt vágya, hogy a félvezetőgyártásban vezető szerepet töltsön be. Éppen ezért leadta az első rendelést az ASML részére egy olyan új, fejlett chipgyártó eszköz kapcsán, amely a jelentések szerint jóval több mint 340 millió dollárba kerül. Pontos összeget nem közöltek.

Az ASML összesen öt rendelést kapott a következő-generációs litográfiai gépeire, illetve egyet egy még újabb modellre, ami tervezés alatt áll. Ez utóbbit rendelte be az Intel.

Az ASML jelenleg elérhető legmodernebb EUV litográfiai rendszerei egy busz méreteivel vetekszenek, és egyenként körülbelül 150 millió dollárba kerülnek. Egy modern chipgyárnak 9-18 darabra van ebből szüksége, ami nagy tőkét emészthet fel.

Az ASML az egyetlen lehetőség

Az ASML a világ egyetlen olyan cége, amely képes ilyen chipgyártó eszközök elkészítésére. Az ügyfelei közé tartozik a TSMC, a Samsung és az Intel is, többek között. A még nagyobb, fejlesztés alatt álló High NA EUV prototípusok közül ötre is érkezett már rendelés, ezek egyenként úgy 300 millió dollárba kerülnek. Tesztelés céljából 2023-ban szállítják az első prototípusokat. Az egyik prototípus (EXE:5000) első vásárlója az Intel volt, de jelezték, hogy a 2024 végére várható EXE:5200-at is megveszik – ennek kapcsán említették a több mint 340 millió dolláros árat.


[+]

Az ASML negyedik negyedéves nyeresége egyébként a vártál is nagyobb lett, 2022-ben pedig az eladások 20 százalékos növekedésére számítanak, még annak ellenére is, hogy a berlini üzemben nemrég tűz ütött ki.

Kína nem kaphat modern technológiát

Az ASML ügyvezetője nemrég jelezte, hogy a cége nem kap engedélyt arra, hogy a legmodernebb rendszereit eladja Kínának. A jelentések szerint az amerikai kormány nyomást gyakorolt Hollandiára, hogy tartsa vissza az exportlicenceket, többek között azért, mert katonai célra is bevethetőek az eszközök.


[+]

Az ASML ügyvezetője szerint nem valószínű, hogy Kína le tudná másolni az ASML megoldásait, ugyanis azok állandó innováció szüleményei, az alkatrészek pedig csak Kínán kívülről érhetőek el hozzájuk. Azt elismerte, hogy azért nem lehetetlen a kínai siker, a próbálkozásuk pedig garantált.

Érdekesség, hogy régebbi technológiát exportálhat Kínának az ASML, és az ország 2,2 milliárd dolláros árbevételt generálva az ASML eladásainak így is 16 százalékát adja. Ez az ASML harmadik legnagyobb piaca, Tajvan és Dél-Korea mögött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények