Meg lehet-e fejteni egy ismeretlen nyelvet a számítógép segítségével?

Indiai és amerikai kutatók állítólag komoly sikert értek el több, a pakisztáni-indiai határ közelében megtalált, körülbelül négyezer éves, szinte kibetűzhetetlen szöveg megfejtése során, miután egy speciális számítógépes programot használtak a munka során. A több ezer lelet (pecsétek, írótáblák, amulettek) körülbelül 500 szimbólumot tartalmaz, keletkezési idejüket az időszámítás előtti 2600 és 1900 közé teszik.

Hirdetés

A kutatást az teszi különlegessé és egyszersmind szinte kilátástalanná, hogy a régészek, történészek nem ismerik azt a nyelvet, melyen a szövegeket írták – így szinte lehetetlen feladatra vállalkoztak a mumbai Tata kutatóintézet, a csennaji matematikai intézet és a Washingtoni Egyetem munkatársai. A kutatási eredményeket közzétevő Rajesh Rao, a Washingtoni Egyetem számítástechnika professzora arról számolt be, hogy az általuk használt program a szimbólumsorozatokkal dolgozik, s egy tanulási folyamat alapján felállított statisztikai modell alapján igyekszik azokat megfejteni.

script

A hagyományos módszerekkel már nagyon rég próbálkozó tudósok mindeddig nem jutottak eredményre – nem állt ugyanis rendelkezésükre egy olyan segédlet, mint a híres kétnyelvű, három írásfajtát tartalmazó rosette-i kő, melynek segítségével Jean-François Champollion és Thomas Young a 19. század elején megfejtették az egyiptomi hieroglifák titkát.

A munka során a kutatók felvitték a szimbólumokat számítógépre, majd a program segítségével elindítottak egy elemzést, hogy azok hogyan helyezkednek el a szövegben. A megadott információk alapján a szoftver modelleket készített, alkotott új szövegeket a rendelkezésre álló adatokra építve, kitöltötte a létező szövegekben található lyukakat stb. Vagyis (elvileg) képesek egy olyan nyelven „beszélni” a szoftver segítségével, amelyből egy szót sem értenek.

script

Elvileg, hiszen minden nyelv legalább annyira a szabálytalanságok alapján használtatik, mint a szabályokat követve. Épp ezért sokan szkeptikusak a munka eredményességét illetően: a szövegek megfejtésére igen kicsi az esély, mondják – a kutatók azonban látnak némi reményt: a modellalkotással talán fel tudják tárni az ismeretlen nyelv struktúráját (vagy annak egy részét), s más nyelvekkel összevetve (ha szerencséjük lesz) talán sikerül áttörést elérni majd egyszer.

Előzmények