Magyar sikercéget vásárol fel egy globális vállalat

Hétfőn a magyar hátterű és alapítású IND Group bejelentette, hogy a cég értékesítése révén a core-banki rendszereket gyártó globális vállalat, a Misys „Digital Channels” divíziójává válik – írta meg ma elemző cikkében a portfolio.hu. Az IND egyik alapítója és ügyvezető igazgatója, az E&Y által 2013-ban az év üzletemberének választott Vinnai Balázs fogja vezetni az újonnan létrehozott divíziót, az IND Group a menedzsmentjével és csapatával együtt kerül át a tech-óriáshoz.

A portfolio.hu feleleveníti, hogy a magyar hátterű, mára holding formában működő IND Group kis garázscégként indult még 1997-ben, betéti társaságként alapították meg, a céginfo.hu adatai szerint mindössze 15 ezer forintos jegyzett tőkével. Az kis cég kezdetben webdizájnnal, weblapok fejlesztésével foglalkozott. Első sikeres banki termékeiket, banki szerverszoftvereket egy német IT-cég, a Brokat beszállítójaként értékesítették. A német kapcsolatot Pecsenye Roland, a cég társalapítója szerezte, amelyen keresztül az IND egyre inkább ismertté vált a pénzintézetek körében.

Kivételes sikertörténet

2003-ban aztán az IND felvásárolta az internetlufi kipukkanása következtében bajba került Brokatot, illetve annak elektronikus banki részlegét – folytatódik a portfolio.hu cikke. A Brokat megvétele után a menedzsment új irányvonalat jelölt ki a cég számára: saját termékek fejlesztésébe kezdtek. Ezt megelőzően ugyanis más cégek tulajdonában lévő szoftverek fejlesztésével, testreszabásával és integrálásával foglalkoztak.

Az új, ügyfeleket a középpontba helyező termékfejlesztési modell bevált a cégnek. Például a világon elsőként fejlesztettek facebookos banki átutalási rendszert egy lengyel banknak, és olyan mobilalkalmazást is készítettek, amellyel egy telefonszámot megadva is lehet utalni. Az IND tavaly novemberben, a Finovate ázsiai konferenciáján mutatta be legújabb termékét, az Essence névre keresztelt mobilbanki platformot, amellyel több szakmai elismerést is szerzett. A jelenleg több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cég mára világszerte 8 irodával rendelkezik, a régióból pedig elsőként került fel a pénzügyi szektor technológiai beszállítóit rangsoroló, az Americanbanker és az IDC kutatócég által összeállított nemzetközi FinTech100-as listára, termékeivel és menedzsmentje révén pedig összesen 52 különböző díjat nyert el. Több magyar bank mellett olyan cégeket is ügyfelei között tudhat az IND, mint a svájci UBS, a francia BNP Paribas, az osztrák Erste Group, a Raiffesien csoport Zuno bankja, a belga Belfius, vagy a lengyel Alior.
Az akció pénzügyi és üzleti hátteréről bőséges anyag található a portfolio.hu elemzésében.

Azóta történt

  • PhiSix-szel erősít az Ebay

    Hamarosan a ruhavásárláshoz sem kell kimozdulni a lakásból, ha élesítik az aukciós oldal legújabb kényelmi szolgáltatását.

  • Vietnami IT cég érkezik Kassára

    A német energetikai gigacég Kassán működő információs-technológiai vállalata, az RWE IT Slovakia tulajdonost vált.

Előzmények