Ilyen lesz a Kubuntu 11.04

Hirdetés

A Natty Narwhal kiadása már közel van, ennek apropóján a Mogorva mormota blog nemrég megnézte, milyen lesz az Xfce felületre épülő Xubuntu 11.04, most pedig a KDE-alapú Kubuntu várható újdonságait ismerteti.

Míg az Ubuntu fejlesztői több területen is jelentősen eltértek az upstream GNOME-tól (erre a leglátványosabb példa maga a Unity felület), addig a Kubuntu fejlesztői az upstream KDE SC környezetet szállítják, beleértve az alapértelmezett témát, sőt, a háttérképet is. Ezzel azonban nincs semmilyen probléma, hiszen az upstream KDE rendkívül igényes megjelenésű. A KDE ablakkezelője a KWin a Compizhoz hasonlóan látványos effektusok megjelenítését teszi lehetővé, kihasználva a hardveres gyorsítás nyújtotta lehetőségeket. A KWin képes grafikus gyorsítás nélkül is működni, sőt, a két üzemmód között gyorsan váltani, így ha a gépünket túlságosan leterhelik az effektusok, egy pillanat alatt kikapcsolja azokat, hogy mi gördülékenyen folytathassuk a munkát.

A teljes előzetes a Mogorva mormota blogon olvasható.

Azóta történt

  • A Unity fejlődése

    Az Ubuntu új felhasználói felületének történetét mutatja be a Mogorva mormota.

Előzmények

  • Jön az Ubuntu 11.04 második bétája

    A stabil kiadás két hét múlva esedékes megjelenése előtt ez az utolsó fejlesztői változat.

  • Mit tud majd a Xubuntu 11.04?

    Azoknak, akik nem akarnak a Unity asztali felületre áttérni, jó alternatíva lehet ez a kiadás – mondja a Mogorva mormota.

  • Újdonságok a Compizban

    A látványos effektusokat biztosító ablakkezelő új, ubuntus kiadásába számos izgalmas fejlesztés került.

  • Elkészült az Ubuntu 10.10

    Az új kiadásban egy új felhasználói felület és betűtípus is bemutatkozik. A csomag vasárnaptól lesz letölthető.