Hangvezérlésű izzókkal jelentkezik az Ikea

A már most a piacon lévő termékeiket továbbfejlesztették, hogy azok a digitális asszisztensekkel is irányíthatóak legyenek.

Az Ikea tegnap jelentette be, hogy a már jó ideje kapható okos izzóikat (Trådfri termékvonal) továbbfejlesztették, és a nyártól olyan termékeket kínálnak, amelyek már képesek lesznek reagálni a hangutasításokra. Az új izzók egyaránt tudnak majd az Amazon Alexa, a Google Assistant, az Apple Siri, HomeKit rendszerekkel kommunikálni.

A Trådfri izzók eddig arra voltak alkalmasak, hogy távirányítással vagy egy alkalmazással lehessen őket vezérelni, a fejlesztés lényege, hogy képességeiket hozzászabták a legnépszerűbb digitális asszisztensek szoftvereihez.

IKEA
[+]

Mint a TechCrunch szakújságírója megjegyzi, ez a lépés szorosan illeszkedik az Ikea világszerte gyakorolt üzletpolitikájához, melyen fontos része, hogy áruházaikat úgy rendezik be, hogy a vásárlónak a részlegeken rengeteg kisebb, olcsó tárgyat, felszerelést kínálnak, és ennek célja, hogy az üzletbe betérő többet vásároljon, mint amennyit tervezett: ha az ügyfél vesz egy szekrényt, akkor az áru mellett számtalan kiegészítő található, amelyek csábítóak, és az emberek többsége „hozzácsapja” ezt az eredetileg megvenni szándékozott bútorhoz.

Az új, okos Trådfri izzók is ilyenek, a kapcsolatot biztosító gateway a hasonló tudású más gyártó által kínál termékekhez képest feleannyiba kerül, 30 US dollárba (kb. 8 ezer forint), míg az izzók négyezer forintról indulnak.

Az Ikea egyébként korábban már létrehozott egy fejlesztéseket, startupokat támogató üzletágat (GreenTech), és közölték, hogy a következő években számtalan, az okos otthon koncepciójába illeszkedő termékkel fognak megjelenni a piacon.

Azóta történt

Előzmények