IHM programok – roma esélyek

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003-2004-ben több mint 450 millió forintot fordított különböző roma programok támogatására. A tárca célja olyan projektek támogatása volt, amelyek segítik a romákat az informatikai ismeretek elsajátításában, s amelyek hozzájárulnak az információs szakadék áthidalásához.

Az IHM kiemelten fontosnak tartja, hogy a kisebbségi önkormányzatok részére munkájuk megkönnyítése érdekében számítógépeket biztosítson, mivel ez lehetővé teszi az informatikai eszközök használatának gyors elsajátítását a nemzeti és etnikai kisebbségek körében. A társadalmi igény nagyságát jól jelzi, hogy a kisebbségi önkormányzatok informatikai infrastruktúrájának fejlesztése elnevezésű program kiírására 1083 pályázat érkezett be. A pályázatok révén 2003-ban és idén 1005 kisebbségi önkormányzat jutott számítógéphez, melyek közül 488 cigány kisebbségi önkormányzat volt.

2004. szeptember 16-án „Esély és informatika” címmel szakmai konferenciát rendeztek az IHM közreműködésével, ahol a "Romák az információs társadalomban" szekcióban napirendre kerültek az IHM roma programjai (előadó: Zámbó Gyula, IHM) és a Digitális Középiskola témája (előadó: dr. Balla László, Innocenter Kht.).

A minisztérium 2003 szeptemberében Északkelet-Magyarországon indította el a Roma online középiskolai program pilot projektjét 213 hallgatóval. A programra első lépcsőben roma kisebbségi önkormányzatok képviselői jelentkezhettek az érintett Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. A képzés a hagyományos levelező gimnáziumi képzést egészíti ki és teszi hatékonyabbá az informatika és az eLearning eszközeivel. A programba jelentkezők online oktatási módszer segítségével végezhetik el a középiskolát, valamint a számítógép kezelésével kapcsolatos szakvizsgát tehetnek.

A roma kultúra digitális megőrzését és az interneten való elérhetőségét is szolgálta az IHM tavaly meghirdetett „24. óra – Kulturális kincseink digitalizálása” című pályázata. A jelentkezők közül négy nyertes pályázat valósított meg a roma kultúra megőrzésével kapcsolatos feladatot.

Informatikai eszközök vásárlásának támogatásával segítették a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkáját is. Az iroda vállalta, hogy esettanulmányokból álló jelentős adatbázisát a Nemzeti Digitális Adattár adatbázisához kapcsolja, így az egységes keresési rendszerben hatékonyabban és egyszerűbben férhetnek majd hozzá az érdeklődők. Az adatbázis ilyen módon felhasználhatóvá válik a középiskolai oktatásban a kisebbségi jogok megismertetésében.

Fontos része volt a programnak az eMagyarország Táborsorozat, amelyen idén mintegy 180 roma középiskolás térítésmentesen vehetett részt. A romák munkaerőpiaci integrációjának elősegítését célozza, hogy minél több roma származású informatikus, számítástechnikai szakember legyen, ennek érdekében támogatást kapott a Gandhi Gimnázium, az ország első roma középiskolája informatikai struktúrájának korszerűsítésére.

Azóta történt

Előzmények