Igazi harci játékok az indiai hadseregben

Hirdetés

Az indiai hadsereg egy amerikaiak által fejlesztett szoftvert rendszeresített, melynek segítségével ütközeteket lehet modellezni, finomítani lehet a csapatmozgatási taktikákat. A kaliforniai Environmental Systems Research Institute által fejlesztett program egy „hadgyakorlatszoftver”, melyet az Udhampurban található Északi Parancsnokságon telepítettek, és a hírszerzési adatok feldolgozására, terepelemzésre, harcmozdulatok megtervezésére fogják használni.

Az ESRI programját a hadsereg a NIIT GIS (Geographical Information System – Földrajzi Információs Rendszer) segítségével fogják a hadsereg igényeihez szabni, egy földrajzi információs adatbázis alapján, hogy pontosan megfeleljen az itteni katonai elvárásoknak, s hatékonyan szolgálhassa a katonai parancsnokok munkáját.

Vidzsaj Oberoi altábornagy, a Szárazföldi Hadviselési Tanulmányok Központjának igazgatója a Hindustan Times számára adott interjúban elmondta, hogy a hadgyakorlat-szoftver munkát, időt és pénzt takarít meg. A szoftver létrehoz egy olyan rendszert, mely alapján át lehet tekinteni az adott területen található összes egység helyzetét és viszonyait, így a parancsnokok a legmegfelelőbb döntéseket hozhatják meg. A lehetséges csaták szimulációi lehetővé teszik a különböző döntések következményeinek kipróbálását. A parancsnokok szimulált viszonyok között tesztelhetik képességeiket. Többé nem iskolai táblánál kell gyakorolni, megszűnnek az eddigi meglehetősen primitív modellezési technikák.

A cég menedzsere, Asvini Kumar szerint a szoftver segíti a hadvezetési képességek és ismeretek fejlesztését.

Azóta történt