IFA 2015: Alvásmonitorozó szenzort mutatott be a Samsung

A Samsung a berlini kiállításon megrendezett sajtótájékoztatóján egy rendkívül érdekes és egyben kicsit ijesztő képet festett le az IoT által átitatott jövőről, ahol minden eszköz mindennel kommunikál, és ahol az otthonok folyamatosan kalibrálják magukat. Ezeket a fejlesztéseket látva még a sokat látott IT-újságírók is erősen pislogtak, az viszont biztos, hogy a gépek közötti kommunikáció, a Dolgok Internetje nem a jövő, hanem a jelen, amit a frissen bemutatott Samsung SLEEPsense is alátámaszt.


[+]

A körülbelül egy centiméter vastag korong tulajdonosa alvását hivatott monitorozni, aminek kapcsán a meghívott vendégek elmondták, hogy milyen fontos is a jó alvás, mégis milyen keveset tudunk róla. Az egyik legkomolyabb fejlesztés mindenképp az, hogy ezúttal nem egy csuklónkon lóvó okoskütyüről van szó, a SLEEPsense ugyanis nem ér hozzánk az alvás alatt, mégis tisztában van a pulzusunkkal, a légzési sebességünkkel és azzal, hogy mennyit forgolódunk. Ha nem alszunk tökéletesen, képes kommunikálni más okos kiegészítőkkel, hogy jobb körülményeket teremtsen a pihenéshez, azaz állíthat a klímán vagy szabályozhatja a fényeket.

Mivel a kiegészítő által mért adatok az okostelefonon jelennek meg, adott a lehetőség arra is, hogy mások alvását is monitorozzuk, ami az idős emberek kapcsán akár szó szerint életmentő is lehet. A SLEEPsense áráról egyelőre semmit nem lehet tudni, de várhatóan még az idén piacra kerül; a kérdés, hogy nálunk is kapható lesz-e.

Az IFA 2015-re való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

  • Egyszerűen tenné okosabbá otthonainkat az LG

    Bemutattak egy szenzort, amit régebbi gépeinkhez is illeszthetünk, hogy a telefonunk szóljon, ha véget ért a mosás.

  • Csorog a nyálad? Megmérik

    Egy újabb viselhető számítástechnikai eszköz fejlesztése zajlik: a „fogvédő” a nyálból nyer ki orvosi adatokat.

  • IBC: IoT szenzor fillérekért

    Bár a demóházban egy otthont vezérelhetünk, a célközönségként az üzleti ügyfeleket definiálja a GreenPeak.