Nem kér a .gay, .sex és .virgin doménekből Szaúd-Arábia

Felszólalt Szaúd-Arábia az olyan doménvégződések tervezett bevezetése ellen, mint a .gay, .sex és .virgin. Az ország infokommunikációjáért felelős szervezete, a Hírközlési és Informatikai Bizottság (CITC) szerint az efféle címek bizonyos közösségekben és kultúrákban megbotránkoztatóak lehetnek. A hatóság a hivatalos kifogását a .com, .net és hasonló végződéseket kiegészítő, általános felsőszintű domének (gTLD-k) szabályozásáért és bevezetéséért felelős ICANN felé nyújtotta be.

A .gay domént négy szervezet is szeretné magáénak tudni, de az ICANN engedélyezési procedúrájának része, hogy harmadik felek is véleményezhetik az igényelt neveket. Szaúd-Arábia azok között van, akik kifogást emeltek. A CITC a beadványában a homoszexualitás hirdetésének bántó mivoltát taglalja: „Számos közösség és kultúra az értékrendjével, erkölcsi normáival és morális rendjével ellentétesnek tartja a homoszexualitást. Egy olyan gTLD megalkotása, ami nyíltan támogatná a homoszexualitást, megbotránkoztató lenne e közösségek és kultúrák számára, ezért tisztelettel arra kérjük az ICANN-t, hogy utasítsa el ezt a kérelmet.”

A cenzúra kritikája

A hír számos egyesült királyságbeli aktivistát megdöbbentett – többek között a szigetországban székelő Leszbikus és Meleg Alapítvány tagjait is. A szervezet szóvivője nyilatkozatában tagadja, hogy a betűsor bevezetése a homoszexualitás terjesztését szolgálná: „A .gay végződésű oldalak gondos szabályozás alá kerülnének, és semmiképpen sem a homoszexualitást reklámozása lenne a céljuk, hanem az, hogy létfontosságú támogatást adjanak. Az olyan országokban, mint amilyen Szaúd-Arábia is, ahol a másságot tiltja, esetenként halállal bünteti a törvény, alighanem még fontosabb, hogy az emberek hozzáférhessenek az efféle támogatáshoz és mentőövhöz”.

A homoszexuálisok egy másik érdekvédelmi szervezete, a Stonewall is kritizálta az ország hozzáállását: „Szaúd-Arábia már amúgy is eltiltja közel 1,9 millió meleg, leszbikus és biszexuális lakóját az olyan közösségi oldalakhoz való hozzáféréstől, ahol támogatást és felvilágosítást kaphatnak. Kiábrándító, hogy az arab állam most a világ 420 millió meleg emberére is rákényszerítené a cenzúrát.”

Nem csak a hangulat forró a Közel-Keleten

A CITC a .gay mellett más doménvégződések bevezetését is megtiltaná; a szervezet kérelmének további részéből kiderül, hogy az állam szerint az alábbi szavakat sem szabadna engedélyezni:

  • Tiltólistára került többet között a .sex, mert segítené a pornográf tartalom elburjánzását a neten.
  • A .baby, a .sucks, a .virgin, a .dating végződések szintén felhasználhatók lennének pornóoldalakhoz,
  • a .tattoo ellenkezik az iszlám és a judaizmus vallási nézeteivel,
  • a .wine és a .vodka az alkoholfogyasztást dicsőíti,
  • a .africamagic pedig utalhat a fekete mágiára, ami megbotránkoztató.

Az ICANN szeptember 26-ig fogadja a beérkezett gTLD-kre a véleményeket és ellenző kérelmeket. Hogy az arab államnak sikerül-e érvényesítenie akaratát, az legkésőbb az említett időpontban kiderül.

Azóta történt

Előzmények