Az IBM 8 milliárd dollárt is adna a Sunért?

A sztorit a héten megszellőztető Wall Street Journal tegnap újabb értesüléseket közölt az IBM és a Sun Microsystems egyesülését célzó egyeztetésekről. A gazdasági lap úgy tudja, hogy a Nagy Kék jogászai már napok, de az is lehet, hogy hetek óta tanulmányozzák a felvásárlásra kiszemelt vállalat szerződéseit és pénzügyi jelentéseit. A bevett procedúrának tekinthető átvilágítás a Sun helyzetének pontos felmérését célozza, és többek között kiterjed a szövevényes keresztlicenc-megállapodásokra és egyéb érvényben lévő kontraktusokra is. A Reuters informátorai szerint a vizsgálat hosszadalmas folyamat, leghamarabb a jövő héten sikerülhet tető alá hozni a megállapodást, ha egyáltalán.

A legújabb hírek szerint az IBM által megajánlott, készpénzben fizetendő vételár 6,5 és 8 milliárd dollár között van. Ezt az összeget több szakértő hitetlenkedve fogadta, ők nem értik ugyanis, hogy miért lenne hajlandó az IBM a piaci értékéhez képest közel 100 százalékos felárat fizetni a halványan teljesítő Sunért. De az is kérdés, hogy egyáltalán mi szüksége van a vállalatra.

Az biztos, hogy az ügylet a versenyhatóságok kiemelt figyelmére tarthat számot. Az egyesüléssel ugyanis egy olyan óriásvállalat jönne létre, amely a 17 milliárd dollár értékű Unix-szerver-piacon nagyjából 65 százalékos, a nagyvállalati szalagos tárolóegységek szegmensében pedig 100 százalékos részesedéssel rendelkezne.

Az IBM és a Sun nem kommentálta a tárgyalásokról szóló híreket.

Elemzők már hónapokkal ezelőtt felvetették, hogy az 1982-ben gründolt és a dotkomkorszak hajnalán szárnyaló, majd a lufi 2001-es kipukkanása óta önmagát kereső Sun felrázásának egyik lehetséges útja a cég eladása lenne, részben vagy egészben. A vállalat vezetői azonban tavaly novemberben még tagadták, hogy napirenden lenne ilyesmi.

Azóta történt

  • Megújul az Internet Archive

    A Sun segítségével új adatközpontba költöznek, emellett létrehoznak egy biztonsági tárhelyet is Egyiptomban.

  • Dell: megijedtek a Sun ügyfelei

    A számítógépgyártó vezetője szerint a Solaris és a SPARC jövője bizonytalanná vált, ami remek üzleti lehetőség.

  • A Solaris és a SPARC el fog tűnni?

    Az Intel vezérigazgatója jobban örülne, ha független maradna a Sun. Szerinte nem a Cisco szerverpiaci antréja, hanem a nyomott ár miatt lép az IBM.

  • Az IBM nem menekülhet a Suntól

    Lapértesülések szerint a Sun hajlandó engedni a vételárból, ha az IBM garanciát vállal arra, hogy mindenképpen végigviszi az akvizíciót.

Előzmények