Hirdetés

Okos városok: eredményhirdetés az IBM facebookos videopályázatán

Kátyúriasztás és parkolóhely-keresés mobiltelefonnal; soha meg nem álló tömegközlekedési eszköz mozgó megállókkal; intelligens bevásárlólista, melyet háztartási gépeink diktálnak. Ezeket az ötleteket díjazta a zsűri az IBM Smarter Cities videopályázatának tegnap esti eredményhirdetésén, az A38 hajón. A Facebookon meghirdetett versenyre 34 kisfilm érkezett, eredeti ötleteket felvillantva, hogyan tudnánk élhetőbbé tenni városainkat.

Az IBM Magyarország nyár végén indított videópályázatot a Facebookon, hogy megtudja, milyen okos megoldásokkal tennék szervezettebbé, egyszerűbbé, kényelmesebbé a hétköznapokat a városlakó fiatalok. A jelentkezők kétperces kisfilmekben fogalmazhatták meg ötleteiket. Harmincnégy videó érkezett az IBM Smarter Cities programjának témáiban: sok javaslat született a tömegközlekedés, az egészségügy és a közbiztonság intelligens megszervezésére, de az ésszerű energiafelhasználásra és a hivatali ügyintézés meggyorsítására is.

Hirdetés

A versenyzők többsége forgatókönyvíró, színész és rendező egy személyben, de díjat csak egy kategóriában osztottak: a zsűri a leginnovatívabb felvetéseket és a legkreatívabb kivitelezéseket jutalmazta. A díjátadót november 4-én este tartották az A38 hajón. A pályaműveket Dobó Mátyás (Doransky) webkettes szakember, Zubreczki Dávid, az Urbanista blog szerzője, Szabó Gergely, a Webisztán blog szerzője, Balogh Csaba (tsabeeka), a Goldenblog 2010 verseny győztese, Bőle György, a HWSW értékesítési igazgatója és Nagy Marianna, az IBM Magyarország kommunikációs vezetője bírálta el. Az első három díj mellett különdíjat is osztottak a legszórakoztatóbb illetve a közösségi oldalon legtöbbet lájkolt és legtöbbször megosztott videókért.

A Smarter Cities pályázat nyertes videójában egy olyan város képe bontakozik ki, melyben egyetlen mobiltelefonnal a kézben szinte bármilyen közlekedési problémát megoldhatunk, sőt akár idős hozzátartozóink egészségi állapotát is felügyelhetjük. Mobiltelefonunk pillanatok alatt jelez, ha a rádiójeleket sugárzó parkolóhely megüresedik, de jó szolgálatot tesz akkor is, ha az utunkba kerülő kátyúról vagy egy szép épületet elcsúfító falfirkáról akarunk helymeghatározással összekapcsolt fényképes üzenetet küldeni az illetékes szerveknek.

A második helyezett alkotás egy zárt láncú városi tömegközlekedési eszköz működését vázolja fel, mely soha nem áll meg. A környezetbarát energiával hajtott óriási „villamost” nem lehet lekésni, hiszen folyamatosan jár; az utasok mozgó megállók segítségével szállhatnak fel a szerelvényre.

Az „e-list” című, harmadik díjjal jutalmazott film egy olyan intelligens otthont mutat be, melynek háztartási gépei a ház tulajdonosával együtt szerkesztik a bevásárlólistát. Az elképzelés szerint a városban járva mobiltelefonunkra jelzések érkeznek azokból az üzletektől, melyben elérhető a virtuális listára feljegyzett árucikk.

Azóta történt

Előzmények