Európai tudósok az IBM képkereső technológiájának fejlesztésében

Az IBM tegnap bejelentette, hogy kép- és videokereső technológiájuk fejlesztése során együtt fognak dolgozni európai kutatókkal is.

Hirdetés

A SAPIR (Search in Audio-Visual Content Using Peer-to-Peer Information Retrieval) elnevezésű kereső fejlesztése már két éve folyik, az IBM többször is bemutatta a projekt aktuális állapotát, legutóbb az idei CeBIT-en. A Google konkurenseként fellépni szándékozó kereső technológiájának lényege, hogy elemzi és indexeli a képek és videók különféle tulajdonságait (szín, elrendezés, árnyalat, hang stb.), majd ezeket az információkat összehasonlítja más fotók, videók adataival, s megkísérli azonosítani az ábrázolt tartalmat.

SAPIR

Ez teljesen más módszer, mint a ma alkalmazott legtöbb keresőtechnológia, mivel azok a képekhez, filmekhez kapcsolódó szöveges címkék alapján dolgoznak. A feladat nem egyszerű, bizonyítja ezt az a videó, melyen egy turista a SAPIR segítségével önmagában nem kapott értékelhető eredményt, csak az összetett keresés segítségével. (A projekt honlapján található egy hivatalos demó is.)

Az IBM nagy fantáziát lát a technológiában, képviselőjük szerint számtalan helyen lehet majd alkalmazni a tökéletesített keresőt: egy kép alapján megtalálhatjuk az adott terméket árusító boltot, az orvosi felhasználásra speciálisan felkészített program pedig jelentősen megkönnyítheti a diagnosztikai munkát. De addig még hatalmas munkát kell elvégezni – jelentette ki Ari Fishkind, az IBM szóvivője.

A SAPIR-t az IBM izraeli laboratóriumában fejlesztik, s ehhez a munkához csatlakozott most egy európai konzorcium, melynek tagjai: a német Max Planck Intézet, a Padovai Egyetem számítástechnikai intézete, a francia Xerox, a cseh Masaryk Egyetem, a spanyol Telefónica, illetve a norvég Telenor.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények