Az IBM meleg vizes hűtésű szuperszámítógépe megjelent a piacon

Hirdetés

Az IBM tegnap bejelentette, hogy a müncheni Leibniz Szuper-számítástechnikai Központtal együttműködésben megjelentették az első kereskedelmi forgalomban is kapható meleg vizes hűtésű szuperszámítógépet, az IBM System x iDataPlex Direct Water Cooled dx360 M4 szerverekből összeállított, több mint 150 ezer processzormagot tartalmazó, akár három petaflops sebességre is képes SuperMUC nevű egységet, mely újszerű hűtési rendszerének köszönhetően 40 százalékkal kevesebb hűtési energiát igényel, mint egy hasonló teljesítményű léghűtéses számítógép, emellett ezzel a rendszerrel a széndioxid-kibocsátás is jelentős mértékben, akár 85 százalékkal csökkenthető.

Az IBM az általuk nagy gépekre kifejlesztett, Aquasarnak elnevezett meleg vizes hűtési megoldást két éve jelentette be, melyet akkor a svájci Szövetségi Technológiai Intézetben (ETH) állítottak üzembe. Ebben a rendszerben a nagy hőt termelő hardverelemeket, például a processzorokat és a memóriamodulokat közvetlenül, körülbelül 45 Celsius-fokos vízzel hűtik. A fejlesztők szerint a meleg víz hőelvezetési képessége négyezerszer jobb, mint a levegőé.

Az IBM közleménye szerint az egyes alkatrészekig elfutó, igen kis méretű vízvezető csövekre épített hűtési technológiát az emberi keringési rendszer inspirálta: ahogy a vér a kapillárisokban elvégzi az oxigéncserét, ugyanezt teszi a meleg víz a hővel ebben a rendszerben. Az elvezetett energiát, a meleg vizet az ilyen számítógépeket használó intézményekben télen fűtésre is fel lehet használni – ez így lesz a müncheni központ összes épületében is, a megoldással előreláthatólag évi egymillió eurót takaríthatnak meg.

A SuperMUC egyébként a tegnap közzétett TOP500-as listán is szerepel, és innen kiderül az is, hogy ez jelenleg Európa leggyorsabb számítógépe, melyet egyébként számtalan tudományos kutatáshoz használnak fel.

Azóta történt

Előzmények