Autómegosztással fejlesztené a nagyvárosi közlekedést a Kötetlen Pálya győztese

Az IBM-nek világszinten jelenleg két és félezer városban futnak városfejlesztési projektjei, amelyek folytatásához a jövőben is számos jól képzett szakemberre lesz szükség. A vállalat többek között ezért is írta ki a hazai felsőoktatásban tanulók számára a Climate-KIC-vel közösen "Kötetlen Pálya - utak az okos városba" című infografika pályázatát. A versenyen a nagyvárosi közlekedés fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket és lehetséges megoldásokat kellett bemutatni, és összesen 11 intézményből neveztek csapatok, a legtöbben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói voltak.

Hirdetés

A húsz beküldött pályamunka alapján a hallgatók leginkább a forgalmi dugók és parkolóhely-keresés, a kerékpáros- és tömegközlekedésben tapasztalt problémákra hoznának fejlesztéseket, a megoldásokhoz pedig az "okos város" projektek alapkövei, a valós idejű adatfeldolgozás és felhő szolgáltatások kihasználása mellett a mobil eszközöket és specifikus alkalmazásokat használnák.

Több pályamunka komplex forgalomirányítási rendszerre, a városvezetést is segítő szoftverekre adott ötletet, míg fenntarthatósági szempontból alternatív közlekedési eszközök, műszerfalba integrált gazdaságosság-kijelző és kerékpárosokat segítő megoldások merültek fel, és egy olyan színkód rendszer is, ami a parkolás várható időtartama szerint jelölné a parkolóhelyeket. Az okostelefon pedig olyan eszköz a városlakók kezében, ami a helyadatokon és forgalomfigyelésen keresztül nem csak a felhasználók életét könnyíti meg, de a jövőben a forgalomirányításhoz és várostervezéshez is hasznos szempontokat adhat.

A fődíjat a CityMug csapat tagjai – Ambrovics Gergely, Berecz András, Temesi Márton és Hevesi Annabella – vitték el, KARMA című pályamunkájuk egy városi autómegosztó rendszert mutat be, ami a gyalogosok és sofőrök valós idejű összekötésével a járművek kihasználtságát, így a forgalmi helyzetet is optimalizálná.

„A pályamunkák révén most első kézből láthatjuk a jövő innovátorainak ötleteit, miközben egy fontos fenntarthatósági problémára irányítottuk a hallgatók figyelmét. Bízunk benne, hogy a beküldött ötleteket akár startupként vagy innovatív városfejlesztési projektként láthatjuk viszont” – mondta Zentkó László, a Climate-KIC európai tudás- és innovációs közösség közép-magyarországi régiójának projektvezetője. A szervezet egy éves inkubációs programot ajánlott fel a nyertes csapatnak.

A pályamunkákat itt lehet megtekinteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

  • Mi az az okos város?

    Mik azok a fejlesztések, melyek segítségével élhetőbb lesz egy település? Hogyan hasznosíthatók az okos megoldások a városfejlesztésben? Az első Urbania21 szakkiállítás ebben a témában teremt fórumot a lakosság, szolgáltatók és a fejlesztők között.

Előzmények