A vártnál gyengébbek lettek az IBM eredményei

Öt százalékkal csökkent az IBM első negyedéves bevétele az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest, és 23,4 milliárd dolláros árbevétele jócskán elmaradt az elemzők által várt 24,7 milliárdtól. A vállalat az első három hónapban 3 milliárd dollar profitot realizált.

Az IBM a világ egyik legnagyobb kormányzati és nagyvállalati beszállítója, és mostani gyengébb eredményei is jól mutatják, hogy az IT-jellegű költések világszinten csökkennek. A vállalat pénzügyi igazgatója szerint az első negyedév jól indult, és a lassuló eladások kicsit őket is váratlanul érték. “Mi sem vagyunk függetlenül a villággazdasági helyzettől” – mondta el az eredménybejelentő konferenciahíváson Mark Loughridge, az IBM pénzügyi igazgatója. Hozzátette, hogy véleménye szerint a vártnál gyengébb eredmények legfőbb oka értékesítési stratégia hibás kivitelezéséből fakad.

Az egykor nagyon dinamikusan növekedő kínai piac “kiábrándító” 1%-ot emelkedett, amit a kínai vezetésben történt változásokkal és az ottani beruházások átmeneti szüneteltetésével magyaráz Loughridge. Az okok között említette a hardveres részleg nehézségeit is – elmondása szerint a mainframe piacon jól teljesítettek, viszont az adatközpontokba szánt, Intel és IBM processzorokkal szerelt szerverek nem fogytak túl jól.

Eközben a Wall Street Journal értesülései szerint az IBM a Lenovóval tárgyal x86-os szerverdivíziójának eladásáról. A kínaiak így a PC és notebook piac meghódítása után most a szerverek piacára is az IBM technológiájával léphetnének be. Belsős források szerint a vételár a hatmilliárd dollárt is elérheti, de az értesülést még egyik fél sem kommentálta.

 

Azóta történt

Előzmények