Hülyítik a felhasználókat a spammerek

Hirdetés

A Magyarországon is bemutatott Batman: Kezdődik! és A fantasztikus négyes című filmek hatására világszerte elárasztotta az elektronikus postafiókokat az emberek vágyainak beteljesítését ígérő spam – vonja meg az elmúlt hónap levélszemét-mérlegét az it-biztonsági megoldásokat szállító Clearswift legfrissebb jelentése. A szuperhősökről szóló filmek körüli hírverést kihasználó spammerek a birtokukban lévő „áttörést jelentő technológiákkal” hosszabb életet, szuper testet, emberfeletti képességeket ajánlanak a vásárlóiknak – még „az életet örökre megváltoztató” varázsmedálok is szerepelnek a kínálatban.

Azt Fórján Tamás, a Clearswift termékeit hazánkban forgalmazó 2F 2000 Kft. műszaki igazgatója sem hiszi, hogy az emberek bedőlnének ezeknek az ajánlatoknak, mégis gyakran megnyitják azokat, vagy viccből ismerőseiknek is továbbítják őket. Márpedig az ilyen gyanús forrásból származó e-mailek „felbontása” önmagában is veszélyforrás – figyelmeztet a szakember –, hiszen a számítógépet már így is megfertőzhetik rosszindulatú programok.

A Spam Index szerint augusztusban ugrásszerűen megnőtt a szerencsejátékokat ajánló reklámlevelek száma is, főleg a World Series of Poker póker-világbajnokság júliusi döntője óta, miközben a pénzügyi és egészségügyi témájú – például kölcsönöket vagy gyógyszereket ajánló – kéretlen levelek dominanciája továbbra is töretlen. A csalások jelentős részéért elsősorban az eBay és a South Trust cégektől származónak feltüntetett adathalász reklámlevelek a felelősek. A „gazdagodjon meg gyorsan” típusú csalásokból is egyre több van, a júliusi adatokhoz képest számuk megduplázódott.

Azóta történt

Előzmények