A britek engedtek az USA-nak, kitiltották a Huaweit az 5G-ből

A brit távközlési vállalatok 2021-től nem vásárolhatnak a kínai Huawei technológiai óriáscégtől berendezéseket a nagy-britanniai 5G mobilhálózat kiépítéséhez.

Frissítés: a Huawei kiadott egy hivatalos nyilatkozatot a döntéssel kapcsolatban, ezt a hír végén frissítésként közöljük.

A már régóta húzódó, többszörös kanyarokat megfutó folyamat végén a döntésről ma a digitális fejlesztésért felelős brit minisztérium vezetője számolt be. Oliver Dowden a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatásában közölte azt is, hogy a Huaweitől vásárolt, a brit 5G hálózatba már beépített eszközöket 2027 végéig el kell távolítani a távközlési rendszerekből – áll az MTI munkatársának tudósításában.

„Huawei-mentes”

Dowden elmondta: a kormány a kínai céggel szemben foganatosított amerikai szankciók, valamint saját kiberbiztonsági szakértőinek felülvizsgált útmutatásai alapján döntött úgy, hogy a Huawei termékeit ki kell tiltani a brit 5G hálózatból. A miniszter közölte azt is, hogy a 2024-ben esedékes következő nagy-britanniai parlamenti választásokig a brit kormány törvényben teszi „visszafordíthatatlanul” kötelezővé a Huawei termékeinek teljes eltávolítását a brit 5G hálózatokból, és ezek a hálózatok 2027 végére „Huawei-mentesek lesznek”.

Dowden kifejtette: az amerikai kereskedelmi minisztérium május 15-én új szankciókat léptetett érvénybe a Huawei ellen, és ez olyan érdemi jelentőségű mozzanat volt, amelyet a brit kormánynak figyelembe kellett vennie. Hozzátette: az Egyesült Államok nem most tett először kísérletet arra, hogy akadályozza a Huawei beszállítói részvételét az 5G hálózatok kiépítésében. Ez volt azonban az első olyan amerikai szankcióintézkedés, amely potenciálisan komolyan befolyásolhatja a Huawei képességét új berendezések nagy-britanniai értékesítésére – fogalmazott a brit miniszter, szerinte ugyanis az amerikai intézkedés akadályozza a Huaweit amerikai technológiával és szoftverrel készült termékek gyártásában és importjában.

A brit Országos Kiberbiztonsági Központ (National Cyber Security Centre – NCSC) az amerikai intézkedés hatására jelentősen átértékelte annak megítélését, hogy milyen biztonsági kockázatot jelent a Huawei jelenléte a brit 5G hálózatokban. Tekintettel arra a bizonytalanságra, amelyet mindez a Huawei beszállítói hálózatában teremt, az NCSC megítélése szerint Nagy-Britannia már nem lehet biztos abban, hogy a jövőben garantálni tudja az 5G hálózatokban használatos Huawei-berendezések biztonságát – mondta keddi alsóházi tájékoztatásában a miniszter.

Dowden közölte: a brit kormány nem könnyű szívvel hozta meg döntését a Huawei kitiltásáról, mivel számításai szerint a kínai cég termékeinek beépítését tiltó, illetve a már beépített Huawei-eszközök eltávolítását előíró intézkedések együttesen két-három évvel késleltetik a nagy-britanniai 5G hálózat teljes körű üzembe helyezését és akár kétmilliárd fonttal (785 milliárd forinttal) is növelhetik a fejlesztési költségeket.

Sokat kínlódtak

A brit kormány már januárban elrendelte, hogy a kínai vállalat „magas kockázatú beszállítóként” a brit 5G program központi, biztonsági szempontból „érzékeny” elemeihez nem szállíthat berendezéseket, és a perifériális hozzáférési elemek kiépítéséhez szükséges eszközöknek is csak a 35 százalékát adhatja. London akkori intézkedése eltiltotta a Huaweit a brit 5G hálózat olyan elemeinek létrehozásától is, amelyek „érzékeny” földrajzi helyeken, például katonai támaszpontok vagy atomerőművek közelében lesznek.

A digitális fejlesztésért felelős minisztérium vezetőjének keddi bejelentése ezeket az intézkedéseket szigorítja még tovább, a jövő évtől gyakorlatilag teljesen kitiltva a Huaweit a brit 5G hálózat fejlesztéséből.

Londonra az amerikai kormány az elmúlt hónapokban komoly nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy a Huawei egyáltalán ne vehessen részt a brit 5G hálózat létrehozásában. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel közvetlen kapcsolatban áll a kínai kormánnyal. Nem megerősített brit médiaértesülések szerint az amerikai kormány azt is kilátásba helyezte, hogy ha London hozzáférést ad a Huaweinek a brit 5G hálózat kiépítéséhez, az Egyesült Államok eltávolítja Nagy-Britanniát a Five Eyes (Öt Szem) hírszerzési szövetségből (a Five Eyes az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerzési és elhárító szakszolgálatainak tevékenységét hangolja össze).

Frissítés: a Huawei nyilatkozatot adott ki a brit döntéssel kapcsolatban, ezt idézzük:

Edward Brewster, a Huawei Technologies UK szóvivőjének nyilatkozata a brit kormány digitális fejlesztésekért felelős minisztériumának döntése kapcsán: „Csalódást kelt a döntés és rossz hír az Egyesült Királyság minden mobiltelefon-felhasználója számára. Ez azzal fenyeget, hogy az ország a digitális leállósávba kerül, megdrágulnak a költségek és elmélyül a digitális szakadék. Szintlépés helyett a kormány a visszalépés mellett döntött, így azt kérjük, hogy ezt gondolják újra. Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy az Egyesült Államok legutóbbi szankciói nem befolyásolják az Egyesült Királyságba szállított termékeink tartósságát és biztonságosságát.”

A szóvivő kiemelte: „sajnálatos módon a Huawei jövője az Egyesült Királyságban átpolitizálódott, az ügy az USA kereskedelmi politikájáról szól, nem pedig a biztonságról. Az elmúlt húsz évben a Huawei azon dolgozott, hogy egy jobban összekapcsolt Egyesült Királyságot építsen. Felelős vállalatként továbbra is támogatjuk majd felhasználóinkat, ahogy azt mindig is megtettük.”

„A mai bejelentéssel kapcsolatban részletes elemzéssel készülünk, amelyben bemutatjuk, mit jelent mindez az üzletvitelünk számára, és dolgozunk azon, hogy az Egyesült Királyság kormányának elmagyarázzuk, a Huawei miként tud továbbra is közreműködni egy jobban összekapcsolt Egyesült Királyság megteremtésében” – zárta nyilatkozatát Edward Brewster.

Azóta történt

Előzmények