Szorongatja az Ericssont a Huawei

A Huawei Technologies ma hozta nyilvánosságra első féléves pénzügyi jelentését. A távközlési berendezéseket, újabban pedig okostelefonokat és tableteket is gyártó kínai óriásvállalat 2011 első hat hónapjában 11 százalékkal, 98,3 milliárd jüanra (15,4 milliárd dollár) növelte árbevételét az egy évvel korábbi adathoz képest, míg üzemi eredménye 12,4 milliárd jüan volt.

A vállalat a globális gazdaság bizonytalan kilátásai ellenére is megerősítette korábbi célkitűzését, mely szerint az idén el fogja érni a 30 milliárd dolláros (199 milliárd jüanos) forgalomküszöböt. Ha e tervet sikerül teljesíteni, a Huawei felzárkózhat a távközlési berendezések piacát vezető Ericsson mögé. A svéd gyártó az idei évre 35 milliárd dollár (227,6 milliárd svéd korona) árbevételt vár.

A Huawei első féléves növekedése ugyanakkor elmarad a riválisok bővülési ütemétől: az Ericsson 16 százalékkal, míg  a kínai ZTE 21,6 százalékkal növelte árbevételét az év első hat hónapjában.

A társaság termékportfóliójában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fogyasztói termékek: az okostelefonokat, tableteket és modemeket gyártó üzletág összesen 72 millió eszközt adott el az időszakban 4,2 milliárd dollár értékben, ami 64 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez a Huawei teljes forgalmának 28 százaléka. Tavaly e részleg kevesebb mint 20 százaléknyi részesedéssel rendelkezett a teljes forgalomból.

A Huawei e mellett más szegmensekben is terjeszkedik. Idén indították el a nagyvállalati ügyfelekre fókuszáló Enterprise Business Operation Centert, valamint az egyes iparágak igényeihez szabott coudszolgáltatást. A gyártó az első félévben mintegy 500 telepresence-rendszert szállított le – közölték.

Azóta történt

Előzmények