HTTP/2 – jóváhagyva

A Hypertext transfer protokol vagyis HTTP azon eljárások gyűjteménye,melyek segítségével az internetböngészők a szerverekkel kommunikálnak, hogy a rajtuk tárolt weboldalakat meg tudják jeleníteni a látogatók számítógépükön, mondhatni a webböngészés alapját jelenti. A protokollt gondozó Internet Engineering Task Force (IETF) tegnapi blogbejegyzésében adta hírül, hogy elfogadták a HTTP/2-t, ami az átviteli szabvány legnagyobb frissítése az elmúlt 15 évben.

A HTTP/2 leglényegesebb újdonságai a HTTP/1.x-hez képest, hogy szöveg alapú helyett bináris (kompaktabb, egyszerűbb értelmezni és jobban tűri a hibákat), multiplexelt (a korábbi futószalagnál rugalmasabb feladatkezelés), ezzel egyetlen TCP kapcsolatban párhuzamosan több feladat végezhető (kevesebb TCP hívás), tömöríti a fejléceket (gyorsabb oldalbetöltés indítás), és a szerver a böngésző válasza nélkül küldhet olyan adatokat a gyorsítótárába, amelyeket a weboldal megjelenítéséhez szükségesnek tart (gyorsabb oldalmegjelenítés).

Ezekkel a fejlesztésekkel gyorsabb weboldal megjelenítésre számíthatunk, miközben az ehhez szükséges adatátvitel és a szerver terhelése is csökken. Titkosítás terén a TLS 1.2-es (Transport Layer Security) vagy magasabb verzióját használja kötelező SNI (Server Name Indication) kiegészítéssel. Az új protokoll alapja az az SPDY, mely bár a korábbi HTTP idejében kezdett el fejlődni, nem volt szabványos, hatékonysága miatt a Mozilla (Firefox) és a Google (Chrome) mégis támogatta.

Tessék kipróbálni (Firefox vagy Chrome ajánlott)!
Tessék kipróbálni (Firefox vagy Chrome ajánlott)!

Ki kell emelni, hogy a HTTP/2 a komoly átalakítás ellenére kompatibilis a korábbi verziókkal, implementálása legfeljebb minimális átalakítást igényel majd szerver oldalon, a böngészők közül pedig a Firefox és a Chrome már támogatja is. Így aztán, mondhatni, kötelező a kipróbálás – a gyorsulás pedig megdöbbentő! Aki pedig mélyebbre szeretne merülni a témában itt találja a HTTP/2, itt pedig a header tömörítő HPACK leírását.

Azóta történt

Előzmények

  • A nagyoknak is meggyűlik a baja a TLS használatával

    8 nagy amerikai webshop közül egy sem kapott jó osztályzatot, amikor a biztonságos kapcsolatot vizsgálták. Még a MIT is elbukott a teszten.

  • Vigyázz, ez HTTP és nem HTTPS

    A Google Chrome böngésző fejlesztőinek egy csoportja szeretné bevezetni, hogy a nem biztonságos kapcsolatról értesüljenek a felhasználók.

  • Firefox 34: Helló, édes!

    Az új Firefoxban debütál a plug-in nélküli hang és videóhívási lehetőség, a Firefox Hello. Új keresési stratégia. Letiltották az SSLv3-at, hogy a POODLE támadásoktól megvédjék a felhasználókat .