Hirdetés

Tehéntrágyára alapozza új adatközpontját a HP

A HP bemutatta központi kutatási szervezete, a HP Labs új kutatási projektjét, amelyben a tervek szerint tehéntrágya és az adatközpontokban keletkező hő felhasználásával gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható létesítményeket hoznak létre.

Az Arizona állambeli Phoenixben, az ASME nemzetközi energiafenntarthatósági konferencián ma előadott kutatási beszámolójukban a HP kutatói elmagyarázták, hogyan lehet egy tízezres állományú tehenészetben megtermelni egy közepes méretű adatközpont egy megawattos energiaigényét úgy, hogy még marad is energia a farm egyéb szükségleteinek támogatására.

hp

A folyamat során az adatközpontban keletkező hőt a szerves hulladék anaerob feldolgozási hatékonyságának növelésére használják fel. Eközben metán szabadul fel, amely elégetve megtermeli az adatközpont működéséhez szükséges energiát. Ez a szimbiotikus kapcsolat a tehenészetek hulladékproblémáit és a modern adatközpontok energiaigényét egyaránt fenntartható módon kezeli.

Bár a tehenészetek és az adatközpontok között nem kézenfekvő az együttműködés, a HP Labs bemutatta, hogy a kétféle létesítmény szükségleteinek és kihívásainak összehangolásával és a ma elérhető technológiákkal fenntartható életciklus-folyamat alakítható ki. Egy tehén naponta átlagosan 55 kg, évente pedig mintegy 20 tonna trágyát termel – ez utóbbi érték kb. négy felnőtt elefánt súlyával egyenlő. Egy tehén napi trágyájával 3 kWh elektromos energia termelhető, ami három amerikai háztartás tévézéssel elfogyasztott napi árammennyiségének felel meg. Egy tízezres állományú tehenészet kb. 200 ezer tonna trágyát termel évente. A metánból anaerob feldolgozás útján kinyert energia mintegy 70 százaléka az adatközpont hűtésére és fűtésére lenne használható, ami csökkentené a létesítmény erőforrásigényét.

A feldolgozatlan állati trágyából felszabaduló mérgező anyagok károsítják a környezetet, szennyezhetik a talajvizet és a levegőt. A környezet kímélése mellett a trágya energiatermelésre történő felhasználása pénzügyi előnyökkel is jár az állattenyésztőkre nézve. A HP becslése szerint a rendszer kiépítésével járó költség a használatba vételt követő két éven belül megtérül. Ezt követően az állattenyésztő mintegy 2 millió dollár árbevételhez juthat évente a trágyával megtermelt energia adatközpontok felé történő értékesítéséből.

 • Kapcsolódó cégek:
 • HP

Azóta történt

Előzmények

 • HP: beindult a biznisz

  Végre a vállalatok is vásárolnak, mondja a legnagyobb PC-gyártó. Itt a második negyedéves jelentés erős számokkal.

 • Új vezető a magyar HP-nál

  Miskei Gábor lett a HP képalkotási és nyomtatási üzletágának vezetője.

 • A HP felvásárolja a Palmot

  Az okostelefon-piacon önállóan csak szenvedő két cég együtt talán többre képes. Következik az 1,2 milliárd dolláros kérdés.

 • Távozik a HP Magyarország vezére

  Hegedüs Gábor április 30-tól közös megegyezéssel távozik a PC-gyártó hazai leányvállalatának éléről.