HP: beindult a biznisz

Tegnap a New York-i tőzsde zárása utáni kereskedésben felfelé mozdult a Hewlett-Packard részvényeinek árfolyama, ami annak volt köszönhető, hogy az informatikai óriásvállalat a második pénzügyi negyedévét a piac által reméltnél magasabb árbevétellel és nyereséggel zárta, sőt megemelte az éves profitcélkitűzését is. A cég vezetőinek helyzetértékelése szerint a válság idején jellemző nadrágszíjszorítás után végre a vállalatok is elkezdtek számítógépeket és nyomtatókat vásárolni, ami nagyban hozzájárult az erős számokhoz. A HP forgalmának több mint felét – a nagyobb hasznot hozó IT-szolgáltatások térnyerése ellenére – még mindig e termékek adják.

Az április 30-án zárult második üzleti negyedévben a HP árbevétele éves összehasonlításban 13 százalékkal, 30,8 milliárd dollárra nőtt, a nettó nyereség pedig 2,2 milliárd dollár volt, 28 százalékkal több, mint egy éve. A piac mindkét mutató esetében valamivel alacsonyabb értékeket jelzett előre.

„Miután 2009-ben számos ügyfelünk elhalasztotta a hardverek beszerzését, most erős növekedést tapasztalunk a legtöbb üzletágunkban” – mondta Mark Hurd vezérigazgató. És valóban: a forgalmát enyhén amortizáló szoftverrészlegen kívül minden más divízió javított az egy évvel korábbi bázishoz képest. Az x86-os szerverekért felelős részleg például 54, a PC-s üzletág pedig 21 százalékkal növelte az árbevételét, a szolgáltatásokból viszont csak 2 százalékkal folyt be több pénz, mint egy évvel korábban. Hurd külön kiemelte a brazil, orosz, indiai és kínai piacból álló ún. BRIC országok erős teljesítményét: itt 25 százalékkal tudta növelni a vállalat az árbevételét.

A HP most az idei üzleti év egészére 123,7–124,9 milliárd dollár árbevételt és részvényenként 4,45–4,50 dollár nyereséget vár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények