Kiderült, hogy hol kötöttek ki a kínai bitcoinbányászok gépei

A Financial Times igyekezett a végére járni, hogy a tiltások eredményeképp elindult eladások végén hová kerültek a kínai bitcoinbányászok gépei – a legtöbb Oroszországban kötött ki.

Az idei évben alaposan felfordult a bitcoinbányászat világa, amikor Kína betiltotta a kriptopénzek bányászatát. Az érintettek arra kényszerültek, hogy elszállítsák (vagy eladják) az eszközeiket az országból.

Az egy ideje már nem titok, hogy rengeteg bányász költözött Amerikába (és több becslés szerint is az USA-ban történik már legnagyobb mértékben a bitcoinbányászat). A Financial Times azonban kíváncsi volt rá, hogy hol kötöttek ki a kínai bányászok gépei.

A kutatások szerint nagyjából 2 millió bányászgépet szállítottak el Kínából, ebből 87 200 került az USA-ba, 87 849 pedig Kazahsztánba. A legtöbb, 205 000 gép pedig Oroszországba került. Kanada, Paraguay és Venezuela is népszerű célpontok voltak, az enyhe szabályozások és az olcsó áram miatt.


[+]

A népszerű Antminer S19 bányászgép ára egyébként néhány hónap alatt 42 százalékkal csökkent, de több mint 700 ezer pihent kínai raktárakban is (főleg régebbi, olcsóbb modellek, amelyek végül Paraguay és Venezuela felé vették az irányt).

Venezuelában állítólag a szegénység csökkentésére is használják a bitcoinbányászatot: míg más országokban néhány nagy szereplő üzemeltet farmokat, Venezuelában sokan otthonról, egyetlen géppel bányásznak, vagy nagyon apró farmokat üzemeltetnek – a bevételük állítólag alacsony, de számukra már havi 100 dollár extra is nagy tétel.

Azóta történt

Előzmények