2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Homokszem a Wikipediában

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT.news

A növekvő népszerűséggel együtt szaporodnak a kritikák.

Hirdetés

„id. John Seigenthaler Robert Kennedy igazságügy-miniszter titkára volt az 1960-as évek elején. Egy ideig úgy tartották, hogy köze volt mind John, mind bátyja, Bobby Kennedy meggyilkolásához. Ezt sosem sikerült bizonyítani” – ez volt az a részlet az egyre népszerűbb internetes enciklopédia, a Wikipedia róla szóló szócikkében, amely kiverte a biztosítékot az ismert amerikai újságírónál, a USA Today alapító szerkesztőjénél. Pedig Seigenthaler szerint a teljes biográfiából egyedül a fenti idézet első mondata volt igaz. Miután hiába próbálta meg kideríteni, hogy ki lehetett a kérdéses szócikk szerzője, kinek állhatott szándékában befeketíteni őt, volt lapjának hasábjain egy publicisztikában tette világossá, hogy ezek után nem győzhető meg a Wikipedia alapkoncepciójának helyességéről – hogy ti. a heterogén, mindenkit befogadó szerkesztői közösség összeadott tudása garancia a tévedhetetlenségre.

Jimmy Wales Wikipedia-alapító szerint azonban nincs szó koncepcionális hibáról, a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt nem javították az önkéntes közreműködők a szócikket. A szöveg azért maradhatott javítatlan négy hónapon át, mert kevés másik szócikkben hivatkoztak rá, így kerülhette el a szerkesztők és adminisztrátorok figyelmét. Nekik az angol változat esetében amúgy sincs könnyű dolguk: a ma már több mint 850 000 szócikket tartalmazó gigantikus adatbázis naponta mintegy 1515 új címszóval gyarapodik. (A magyar Wikipédia ma még csupán 21 586 szócikket számlál, és napi néhány tucat újjal bővül.) A szerző pedig ezúttal azért nem volt nyomon követhető, mert nem regisztrált szerkesztő volt, hanem anonim felhasználó.

Hogy hasonló esetek ne forduljanak elő, új szabály született: új szócikket hétfőtől kizárólag regisztrált wikisek írhatnak, anonim userek csak módosításokat vihetnek fel. Wales szerint ezzel nem sérül az enciklopédia demokratizmusa. És bár a korlátozás aligha vet gátat a hibás szócikkek megszületésének, lenyomozhatóvá teszi a szerzőt – ami, úgy remélik, elejét veheti a hasonló rágalmazásoknak.

A Seigenthaler-szócikket egyébként Wales utasítására eltávolították. Később a 78 éves újságíró maga javította, és azóta – a rendszer már csak így működik – többen is bővítették, korrigálták.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.