A világ első holografikus kapcsolását láthatták a nézők tegnap a CNN-en

A ma lezárult amerikai elnökválasztás nemcsak politikai és társadalmi okok miatt tekinthető korszakosnak, hanem a média szempontjából is, mivel a CNN televízió választási műsorában egy riportert, a Chicagóban tartózkodó Jessica Yellint nem a szokásos módon kapcsolták be a New Yorkból sugárzott műsorba, hanem egy valódi Leia hercegnőt varázsoltak belőle: a műsorvezető, Wolf Blitzer Yellin háromdimenziós, holografikus figurájával beszélgetett a stúdióban. S amint a CNN büszkén közölte a némileg megváltoztatott szokásos felvezető mondatot: „Jessica Yellin hologramját látják Chicagóból. Élőben.”

Hirdetés

Habár a technológia már nagyon régi – az 1971-ben ezért Nobel-díjat kapott Gábor Dénes 1947-ben jelentette be a holográfia megszületését –, s már igen sok területen használják, de ilyen típusú alkalmazása még igen ritka, mivel olyan komoly technológiai apparátus szükséges hozzá, hogy jelenleg ez még túl drága alkalmazásnak számít. (Igaz, a hálózatok és a szükséges hardverelemek lassanként eljutnak arra a szintre, hogy kézzel fogható közelségbe kerül például a videokonferenciák átváltása „holokonferenciákra” – s ez is ismerős lehet a Star Wars legújabb részeiből, a jeditanács üléseiről.)

A Gizmodo értesülései szerint 35, körbeállított HD-kamera rögzítette a riporternőt, melyek képeit szinkronizálták, s összesen 20 számítógép végezte az adatfeldolgozást.

Az eseményről tudósító lapok egyébként szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a technológiai magamutogatáson kívül sok értelme nem volt a holografikus kapcsolásnak – bár egy ilyen nagy nyilvánosság előtt lezajlott bemutató nyilván sokat lökhet a fejlesztéseken. A jelenleg alkalmazott, igen drága módszer sem tökéletes még, de talán pont az volt a céljuk, hogy támogatókat szerezzenek a további munkához.

Azóta történt

Előzmények