A holland rendőrség lecsapott az Ennetcomra

Letartóztatták Danny Manupassát, az Ennetcom titkosított kommunikációt biztosító hálózat tulajdonosát. A 19 ezer ügyféllel rendelkező hálózatot a holland rendőrség szerint szervezett bűnözésre használták fel. A tulajdonost pénzmosással és illegális fegyverbirtoklással is vádolják – jelentette be a hatóság. Az Ennetcom weboldalán közli, hogy egyelőre felfüggesztették a működést, illetve hogy a rendőrség állította le a szolgáltatást.

Titkosított kommunikációt folytatni Hollandiában sem illegális, ám az ilyen hálózatokat a hatóságok nem kedvelik, mivel – ahogy az ügyészség szóvivője fogalmazott – erős a gyanújuk, hogy ezeket a bűnözők előszeretettel használják fel saját céljaikra.

Ennetcom
[+]

Az Ennetcom felhasználóinak döntő többsége holland, de a vállalkozás szervereinek nagy része Kanadában található. A rendőrség közölte, hogy a kanadai hatóságok segítségével megkapták a szervereken található adatok másolatát. A kanadai igazságügyi minisztérium csak annyit közölt, hogy vizsgálják az ügyet.

A holland nyomozás vezetője arról nem kívánta tájékoztatni az érdeklődő újságírókat, hogy miképp fogják dekódolni a titkosított információkat. A vállalkozás módosított telefonokat kínált ügyfeleinek 1500 euróért, melyek saját szervereiken át biztosítottak titkosított kommunikációt. Valószínűleg a nyomozás megindítását is ez inspirálta, mivel a rendőrök több bűncselekmény felderítése közben is lefoglaltak ilyen készülékeket.

Előzmények