Hiába tiltakozott a Blue Origin a NASA és a SpaceX Holdra szálló egysége ellen

Jeff Bezos és a Blue Origin elveszítették a pert, amit azért indítottak, mert a NASA a rivális SpaceX cégnek adta a 2,9 milliárd dolláros szerződést.

Egy szövetségi bíró, Richard Hertling, a múlt hét végén visszadobta a Jeff Bezos Blue Origin vállalata által indított pert, amelyben az amerikai kormányt támadták: a NASA a 2,9 milliárd dolláros, Holdra szálló egységre vonatkozó szerződést Elon Musk SpaceX cégének adta.

Hirdetés

Bezos hangot adott csalódottságának: állítása szerint nem ezt a döntést akarták, de tiszteletben tartják a bíróság ítéletét, és teljes sikert kívánnak a NASA és a SpaceX számára a szerződés kapcsán.

A NASA rögtön jelezte, hogy folytatja a SpaceX szakembereivel a munkát, amint lehetséges. Hozzátették, hogy számos amerikai céggel dolgoznak a verseny fokozása érdekében, továbbá azon is, hogy a kereskedelmi szektor készen álljon a rendszeres, legénységgel történő Holdra utazásra.

A NASA az Artemis-programja keretében olyan űrjárművet szeretne kapni, amivel 1972 után ismét embereket tud a Holdra küldeni. Jelezték: hamarosan újabb lehetőségek jönnek a cégek számára, hogy együttműködjenek a NASA-val, és az Artemis-program keretében az emberek hosszú távon is jelen legyenek a Holdon.

Azóta történt

Előzmények