A Hitachi rendszere 36 millió arcot elemez egy másodperc alatt

Japán legnagyobb biztonságtechnikai kiállításán, a Security Show-n mutatta be nemrég legújabb fejlesztését, egy különlegesen nagy kapacitású arcfelismerő rendszert a Hitachi Kousai Electric.

Sem a technológia alapja, sem a használata nem számít ma már újdonságnak, ám az új rendszer képességei nagyságrendekkel jobbak, mint a jelenleg használatos rendszereké, és a megoldás az igénybe vevők számára eddig elképzelhetetlen gyorsaságot kínál.

A demózott rendszer a cég állítása szerint ugyanis a bevitt digitális felvételek vagy képek alapján másodpercenként 36 millió arcot képes automatikusan elemezni, illetve az azonosítást elvégezni. Ez azt jelenti, hogy a keresési eredmények, a lehetséges találatok bélyegképként szinte azonnal megjelennek a monitoron. A teljes bizonyossághoz viszont szükséges egy operátor, aki a felajánlott lehetséges találatok közül elvégzi a végleges azonosítást. A felgyorsult elemzés egyik titka a fejlesztők szerint az, hogy már felvételkészítéskor elemzik az arcokat, majd azokat bizonyos tulajdonságok alapján csoportokba rendezik.

A következő üzleti évben piacra kerülő rendszert a gyártó minden vásárlója számára egyenként szabja testre a felhasználói igényei szerint.

Előzmények