Tele vannak hibákkal az EV-töltők, a vezetéssegítő és infotainment rendszerek

A luxusautók tulajdonosai a high-tech műszerfalakra, vezetéssegítő rendszerekre panaszkodnak, az USA-ban pedig egyre több EV-töltővel van gond – nem zökkenőmentes az átállás.

Jelenleg egyértelműnek tűnik, hogy a gyártók és a kormányzatok által kijelölt úton az elektromos autóké a jövő. Ez azonban kicsit sem zökkenőmentes.

A J.D. Power tanulmánya és jelentése szerint a luxusautók tulajdonosai egyre csak bosszankodnak a haladó vezetéssegítő rendszerek és a komplex infotainment rendszerek miatt. Ezek ugyanis dugig vannak hibákkal. A J.D. Power szerint ezen rendszerek hibái miatt a luxusmárkák és a tömegmárkák megbízhatósága között elképesztően nagy rés tátong, akkora, amire 34 éve nem volt példa.

A vizsgált 32 márkából a 28. helyet érte volna el a Tesla, de a J.D. Power a márkát külön kezeli, ugyanis a Tesla nem enged teljes hozzáférést számukra a tulajdonosokkal kapcsolatos információk terén.

A Teslák tulajdonosai mindenesetre az Autopilot problémáira és az ütközéselkerülő rendszerre, valamint szélzajra panaszkodnak. Igen rosszul, átlag alatt szerepelt a Mercedes-Benz, a Porsche, az Audi és az Acura is, többek között. Az infotainment rendszereknél gondok vannak például a Bluetooth-alapú mobilkapcsolattal. Bár a luxusmárkák nagyon koncentrálnak a fejlett digitális tartalmakra és műszerfali funkciókra, de a felmérés szerint ezekben kétszer annyi hiba van, mint a tömegmárkák autóiba épített rendszerekben.

A legmegbízhatóbbnak egyébként a Lexus (Toyota), a Genesis (Hyundai) és a KIA márkák bizonyultak.

Az EV-s trendeket tovább nehezíti egyébként sok más tényező is, a J.D. Power például olyan tanulmányából is tett már közzé előzetes adatokat, amely szerint sosem volt még ennyire megbízhatatlan az EV-töltés az USA-ban. Tavaly konkrétan az összes EV-töltési kísérlet 40 százaléka kudarcot vallott Amerikában egy időszak során – az éves mutató pedig 20 százalék volt a 2021-es 15 százalék helyett. A közlemény szerint ötből egy elektromos autó töltése nem megy végbe, mert a töltőket vagy megrongálják vagy pedig szoftveres vagy hardveres hiba akadályozza azok működését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények