Kihirdették az „Év információbiztonsági dolgozata” cím nyerteseit

Idén a BME, illetve Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatói kapták a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület díjait.

Az „Év információbiztonsági szak- és diplomadolgozata” cím olyan nyilvános pályázatként lett meghirdetve, amelyen a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói indulhattak. Idén is számos „BSc” és „MSc” dolgozat érkezett be a bíráló bizottsághoz összesen négy felsőoktatási intézményből.

Hirdetés

A szakdolgozat kategóriában nyertes „páros”, Dominguez Zoltán és Villányi Bálint, két külön dolgozattal, de egy témakör két aspektusával jelentkezett: egy DNS alapú hálózatiforgalom-felügyelő rendszert („Hub”) fejlesztettek olyan módon, hogy egyikük fejlesztette az alkalmazás „motorját”, a másik pályázó pedig az alkalmazás felhasználói felületének és az API-jának a legyártásában jeleskedett. A „Hub” egy az otthonban elhelyezett hálózatiforgalom-figyelő szolgáltatás, amely szükség esetén értesítést küld a felügyeleti joggal rendelkező felhasználóknak, illetve blokkolja a nem megfelelő forgalmat. A rendszer a helyi lokális hálózaton működik, de lehetőség van a Hub-hoz okostelefonokat hozzárendelni. Az értékelő bizottság különösen magasra értékelte azt a tényt, hogy a két fiatal hallgató egy komplex biztonsági alkalmazást hozott létre közös munkával a Vitarex Stúdió Kft. által biztosított külső gyakorlati helyszínen.

Kékesi Ágnes, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának hallgatója a „Az információbiztonság- tudatosság vizsgálata” című diplomamunkájában mikro- és kisvállalkozói környezetben elemezte az információbiztonsági tudatosság állapotát, jellemzőit. Vizsgálatai pozitívabb képet mutattak az elemzett vállalkozások esetében, mint előfeltételezéseiben szerepelt. A dolgozatban helyet kapott egy olyan képzési modell is, melyet még egy TDK dolgozat keretében kezdett felépíteni a diplomamunka megírása előtt.

A Hétpecsét Egyesület szeptemberi fórumán a nyertesek kihirdetése után a győztesek bemutatták dolgozataikat, majd válaszoltak a szakmai közönség kérdéseire. Az erkölcsi elismeréssel és pénzjutalommal járó díjat az Egyesület elnöke, Gasparetz András adta át szeptember 18.-án, az Egyesület, LXXXVII. „Információvédelem menedzselése” c. szakmai fórumán. A nyertesek idén is átvehették a Herendi Porcelánmanufaktúra „bölcs bagoly” porcelánfiguráját dr. Ködmön Istvántól, aki az Egyesület alelnöke és a Manufaktúra termelési igazgatója.

Az Egyesület tagjain keresztül lehetőség vannak különdíjak odaítélésére is. Idén Vékás Sándor Dominguez Zoltánnak és Villányi Bálintnak adta át a KÖZINFORMATIKA Nonprofit Kft. által felajánlott vásárlási utalványt.

Az Egyesület vezetői „dicsérő” oklevelet állított ki azoknak a pályázóknak, akik ugyan most nem nyertek, de szak-, vagy diplomadolgozatuk igen magas színvonalúaknak bizonyultak. Ezeknek a tartalmi részével az Egyesület Facebook és LinkedIn közösségi felületén találkozhatnak az érdeklődök.

A nyertes pályaművek nem jöhettek volna létre elkötelezett konzulensek nélkül, így a Fórumon oklevelet adtak át dr. Gulyás Gábor György, dr. Lengyel László és dr. Szentes Balázs részére is, elismerve ezzel szakmai hozzájárulásukat.

Hirdetés

Előzmények