Kihirdették az „Év információbiztonsági szakdolgozata” címet

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület kihirdette az „Év információbiztonsági szakdolgozata” pályázat nyertesét. Az idén már tízedik alkalommal kiírt pályázattal az Egyesület célja, hogy támogassa azokat a főiskolai és egyetemi hallgatókat, akik szakdolgozatukat az információbiztonság témakörében írják. 2015-ben Szegedi Péter – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója – szakdolgozat (BSc) kategóriában, míg Simon Benedek – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója – diplomadolgozat (MSc) kategóriában nyerte el a megtisztelő címet.

Az „Év információbiztonsági szak- és diplomadolgozata” cím olyan nyilvános pályázatként lett meghirdetve, amelyen a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói indulhattak. Idén 4 „BSc” dolgozat és 3 „MSc” dolgozat érkezett be a bíráló bizottsághoz.

A szakdolgozat kategóriában nyertes Szegedi Péter „Kriptoeszköz előállítása és alkalmazásának lehetőségei a Magyar Honvédségben” című pályaművének célja, hogy létrehozzon kereskedelmi forgalomból szabadon beszerezhető egységek felhasználásával egy olyan eszközt, amely alkalmas egy nem biztonságos csatornán rejtjelezett üzenetek küldésére és fogadására.

Simon Benedek a BME hallgatója a „Strukturális deanonimizációs algoritmusok elemzése és fejlesztése” című dolgozatával jelentkezett és nyerte meg a diplomadolgozat kategóriát. Simon Benedek rámutatott arra, hogy a közösségi hálókon megosztott személyes információkhoz számos fél hozzáférhet, többek között a hálózat üzemeltetője, aki közzéteheti az információkat kutatási célra, vagy eladhatja ipari partnereinek, az egyértelmű azonosítókat (név, cím, e-mail cím) eltávolítva. Ám ezek az anonimizációk sajnálatos módon visszafordíthatók, ami visszaélések forrása is lehet.

A Hétpecsét Egyesület szeptemberi fórumán a nyertesek kihirdetése után, Szegedi Péter és Simon Benedek bemutatta dolgozatát, majd válaszoltak a szakmai közönség kérdéseire. Az erkölcsi elismeréssel és utazási utalvánnyal járó díjat az Egyesület elnöke, Gasparetz András adta át szeptember 16-án, az Egyesület LXVII. Információvédelem menedzselése szakmai fórumán. A nyertesek idén is, immár tizedik alkalommal, az utazási utalvány mellett a Herendi Porcelánmanufaktúra „bölcs bagoly” porcelánfiguráját is átvehette dr. Ködmön István alelnöktől és Gasparetz András elnöktől.

Az Egyesület vezetői „dicsérő” oklevelet nyújtottak át azoknak a pályázóknak, akik ugyan most nem nyertek, de szak- vagy diplomadolgozatuk igen magas színvonalúaknak bizonyult, és a szakmai zsűri érdemesnek találta készítőiket, hogy a fórum résztvevői előtt őket is kiszólítsák és megjutalmazzák.

Azóta történt

Előzmények