Heti száz bejelentést kap a BSA

Hirdetés

Az idei év első hat hónapjában az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magába foglaló ún. EMEA régióban a rajtakapott vállalkozások összesen 10 millió dollárt fizettek illegális szoftverhasználatért – közölte ma az egyes szoftvergyártók érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA). Ebből az összegből 3,4 millió dollár (mintegy 650 millió forint) volt kártérítés, míg a programok kifehérítésére, azaz jogtiszta példányok megvásárlására 6,6 millió dollárt (mintegy 1,26 milliárd forintot) költöttek. Ezek az összegek nem tartalmazzák a jogi eljárással kapcsolatos költségeket.

„A BSA az EMEA régióban minden egyes munkanapra vetítve több mint 30 különböző ügyben tesz jogi lépéseket. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt félő, hogy számos vállalkozás továbbra is semmibe veszi a szerzői jogokról szóló törvényeket, illegális szoftvereket használ, mindezzel pedig olyan jogi és pénzügyi kockázatoknak teszi ki magát, amely az adott társaság működését veszélyeztetheti, eredményeit pedig lerontja” – kommentálta az adatokat Sarah Coombes, a BSA vezető jogásza. A szervezet régiós szinten hetente mintegy 100 bejelentést kap illegális szoftvereket használó társaságokról.

A régió eddigi második legnagyobb értékű eljárását most júniusban zárták le egy német cég ellen, amely kártérítésként és a licencekért több mint 1,5 millió dollárt fizetett. A BSA az időszakban Magyarországon is több bejelentést tett a rendőrség, illetve a Vám- és Pénzügyőrség felé. Mint a közleményükből kiderül: a hazai iroda adta a tippet az elmúlt félév legnagyobb warezszerver-lefoglalásához is. Abban az akcióban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy 13. kerületi lakásban 43 olyan kiszolgálót foglalt le, melyeken körülbelül 200-250 terabájtnyi szoftvert, filmet és zenét tároltak – az illegális tartalmakat az üzemeltetők emelt díjas sms fejében értékesítették.

Azóta történt

Előzmények