Hirdetés

Illegálisnak nyilvánították az Office 365 használatát a hesseni iskolákban

Németországban a közszférában is elégedetlenek a Microsoft-szolgáltatások használatával, mert egyrészt drágák, másrészt nem tartják őket elég biztonságosnak adatvédelmi szempontból.

A német tartomány adatvédelmi biztosa jelentette be, hogy a Microsoft felhőszolgáltatása nem kívánatos az iskolákban, ugyanis annak standard beállításai nem biztosítják azt, hogy a tanárok és a diákok személyes adatai nem kerülnek át az USA-ba, így megvan arra az esély, hogy ezekhez az adatokhoz az amerikai hatóságok hozzáférnek. Ráadásul az Office 365 telemetrikus adatokat küld az Egyesült Államokba (akárcsak a Windows, mely gyakorlatot már a német szövetségi adatvédelmi hivatal is sérelmezte).

Ez a határozat egy hosszú évek óta zajló folyamat eredménye, ugyanis egész Németországban már évek óta folynak a viták és csatározások, hogy egyáltalán meg kell-e engedni a közszférában és az iskolákban a Microsoft szoftvereinek használatát.

A folyamatos kritikák nyomán a Microsoft több millió dollárt áldozott egy német felhőszolgáltatás fejlesztésére, ezek után nyilatkozott úgy 2017-be az adatvédelmi biztos, hogy amennyiben az adatok Németország területén maradnak, akkor nem látják akadályát az Office 365 iskolai használatának. Ám ezt a német szolgáltatást a Microsoft tavaly augusztusban leállította, vagyis az adatok átkerülnek az USA-ba, ahol a vonatkozó nemzetbiztonsági törvények miatt a hatóságok bármikor hozzájuk férhetnek.

Azóta is folyamatosak a vállalat és az adatvédelmi hatóság egyeztetései, de nem jutottak eredményre.

A Microsoft szóvivője azt nyilatkozta, hogy köszönettel fogadták az aggályokra rámutató hesseni döntést, és igyekeznek velük közösen munkálkodva jobban megérteni a németek fenntartásait. Rámutatott arra is, hogy a Microsoft az Egyesült Államokban a hatóságokkal szemben is határozottan képviseli azt, hogy a felhasználók maguk rendelkezhessenek arról, hogy milyen adatokat osszanak meg a céggel, kifejlesztettek több olyan beállítási lehetőséget is, amelyek segítségével az adminisztrátorok korlátozhatják az adatküldést – ám ez korántsem teljes körű érvényű.

Azóta történt

Előzmények