Kormanyszovivo.hu: helyreigazítás

Nem, nem magunkat kell helyreigazítani, hanem a közszolgálati rádió egyik tudósítását, mely elhangzott a Déli Krónikában, illetve megjelent átírt változatban a rádió honlapján is.

Hirdetés

Vasárnap megkeresett telefonon a Kossuth Rádió egyik munkatársa, hogy mondjam el a véleményemet a kormanyszovivo.hu kapcsán kialakult helyzetről. Már a kérdező első mondataiból is látszott, hogy arra utazik, támogassam annak a klónoldalnak a koncepcióját, melyet több helyen is emlegetnek mint arra példát, hogy meg lehet egy ilyen oldalt 0 forintból is csinálni. Ez elől mereven elzárkóztam, s a beszélgetés folyamán – emlékeim szerint, de hát van a rádióban hangfelvétel is erről –, igyekeztem tisztázni az interjú témáját, valamint arra próbáltam többször is utalni, hogy egy komoly kormányzati weboldal, pláne ha nullláról indítják, vagyis mindent meg kell hozzá venni, az nem két fillér.

Ugyanakkor fenntartottam azt a véleményemet is, hogy túl soknak tartom a 200 millió forintot. Ehhez képest a következő hangzott el, illetve jelent meg:

„A 200 millió forintos összeg a Krónika által megkérdezett szakértő szerint is sok. Dajkó István az IT Cafe szakújságírója azt mondta, hogy egy ilyen típusú honlap a semmiből létrehozva, maximum 50 millió forintba kerülhet. Még akkor is, ha a kormányzat egyebek közt arra hivatkozik, hogy a különleges biztonsági intézkedések drágítják az árat. - mondja Dajkó István

Dajkó István az IT Cafe szakújságírója:
- Nincs rá szükség. Mert mi van, ha nem működik egy órát. Van ugyan egy állandó rendelkezésre állási díj, ami azt jelenti, hogy ha bármi probléma van, az üzemeltető cég azonnal lép és kijavítja a hibákat. Erre valószínűleg nincs szükség egy kormanyszovivo.hu oldalnál. Ezt csak azok a cégek vállalják fel, illetve azok az állami hivatalok, ahol életbevágóan fontos, hogy ne legyen kiesés, illetve nagy károkat okozhat.”

Itt abba is hagyhatnám, hiszen ezt Dajkó István mondta, nem én, ahhoz meg mi közöm…

De komolyan. Egy szóval sem állítottam, hogy a kormányzat a létező különleges biztonsági intézkedésekre hivatkozik. A kormányszóvivők talán mondtak ilyesmit, én nem. A beszélgetésben azokat a lehetőségeket vetettem fel, amelyek esetlegesen komolyan megdrágíthatják egy ilyen projekt megvalósítását, s valóban, az esetlegesen létező rendelkezésre állási díj – melyről nem tudom, hogy létezik-e, egészen addig, míg a Kormányszóvivői Irodának küldött levelünkre választ nem kapunk – szerintem fölösleges kiadás lenne, de ez a beszélgetésben csak mint feltételezés hangzott el.

De hát Dajkó István azt beszél, amit akar… :)

Azóta történt