Hazánkban ad elő Eugene Kaspersky

Az orosz Eugene Kaspersky napjaink egyik legelismertebb víruskutatója, aki 1989 óta foglalkozik a káros kódokkal. Részt vett többek között az AVP vírusirtó kifejlesztésében, amely később a róla elnevezett Kaspersky Antivirus alapjául szolgált. Az IT2004 konferencián "A computeres alvilág fejlődése – a vandalizmustól a bűnözésig" címmel fog előadást tartani.

Hirdetés

 

Külön érdekesség, hogy Kaspersky a múlt hónapban, a CeBIT kiállításon sokakat meghökkentő és megbotránkoztató felhívást tett közzé, azt javasolva, hogy a kormányok vegyék teljes ellenőrzésük alá az internetet. Szerinte az internet ugyanolyan közcélú hálózat, mint az elektromos vagy a távközlési hálózat. A világháló felügyeletét speciális rendőri csoportokra kellene bízni, akik igen szigorúan betartatják a netes jogszabályokat. A netet egy olyan úthoz hasonlította, ahol nincs rendőr, az autósok pedig jogosítvány nélkül száguldoznak. Véleménye szerint ha nem jön létre az általa elképzelt szabályozás, a világháló ki fog múlni.

Kaspersky továbbá figyelmezetett a globális támadások új korszakára is, amelyet a vírusirtók már nem lesznek képesek megállítani, hiszen az új férgek már órák alatt meg fognak jelenni az egész világon. Ezt a tempót pedig a víruskereső cégek nem bírják követni, illetve a veszélyeztetett cégek a frissítéseket nem képesek időben telepíteni.

Bár Kaspersky félelmei megalapozottaknak tűnnek, véleményünk szerint az internet totális ellenőrzése nem megoldás a problémára. Sokkal hatásosabb lenne a megfelelő jogszabályok kidolgozása az egész világon, melyek alapján a legveszélyesebb víruskódereket rács mögé lehetne juttatni. Ha mégis megfogadnák a CeBIT-en feldobott javaslatot, valószínűleg a kínaihoz hasonló szabályokkal kéne élni, ami ugyanúgy megölné a világhálót, mint az internetes bűnözés.

Krasznay Csaba (BME IK ITSec Csoport - IHM-együttműködés)

Előzmények