Hazánkba költöztetheti a mobilgyártását a Siemens

A Siemens AG olyan országokba készül áttelepíteni több részlegét, amelyekben a termelési költségek – elsősorban az alacsonyabb bérek miatt – lényegesen kisebbek, mint Németországban. A cég, mint a Dow Jones emlékeztetett rá, az elmúlt három évben mintegy 35 ezer munkahelyet szüntetett meg a kiadások csökkentése érdekében. A tegnapi bejelentés szerint három vállalatukat vinnék külföldre: a vezetékestelefon-gyártó ICN-t, az áramszállítással és szolgáltatással foglalkozó PTD-t, valamint a mobil- és vezeték nélküli telefonokkal foglalkozó ICM-et. Az IG Metall szakszervezet szerint ezzel több mint tízezer munkahely kerülne külföldre. A Siemens közleménye szerint a jelenleg az ICM két németországi telephelyén készülő mobil- és vezeték nélküli telefonok előállításának költsége Magyarországon 30 százalékkal lenne alacsonyabb.

A döntésben az is szerepet játszott, hogy a termelést közelebb akarják vinni a piacokhoz, ezzel is megtakarítást érve el. A kiadáscsökkentő program keretében a társaság legnagyobb részlege, az elektronikus alkatrészek gyártása hét német telephelyét háromra csökkentik. Heinrich von Pierer vezérigazgató régóta fenyegetőzik a magas németországi bérek miatt "kivándorlással", mert mint mondta, abból a bérből, amit kétezer német programozónak fizet, Kínában tizenkétezret tud alkalmazni. A Siemens, amelynek termékskálája az elektronikus alkatrészektől a telefonhálózatokon át az erőművekig és szupergyors vonatokig terjed, világszerte 417 ezer embert alkalmaz, ebből 170 ezret Németországban. Árbevételének 80 százaléka származik külföldről, ahol alkalmazottainak csak 60 százalékát foglalkoztatja. A bejelentés után a részvények árfolyama 1,2 százalékkal emelkedett, miután az elmúlt 12 hónapban 36 százalékot nőtt.

(*) Bíró Péter, a Siemens Rt. stratégiai és kommunikációs igazgatója tájékoztatása szerint a döntést követően hátra van még az ország kiválasztása és a gyártás formájának meghatározása.

Azóta történt

Előzmények