Az Intel nyílt forrásúvá tette a Stephen Hawkingot segítő szoftvert

Tavaly decemberben az IT café is beszámolt arról, hogy az Intel bejelentette: a világ egyik – sokak szerint „a” – legnagyobb tudósát segítő szoftverét januártól nyílt forrásúvá teszi, hogy a Hawkingéhoz hasonló betegségben szenvedők megkapják kommunikációjukhoz ezt a kiváló segédeszközt. Nos, a januári határidőt nem sikerült betartani, csak áprilisban léptek, a hivatalos bejelentésre pedig egész mostanáig kellett várni: a szoftver forráskódja már mindenki számára elérhető.

Mint ismert, Stephen Hawking évtizedek óta egy gép segítségével kommunikál a világgal. A professzor motoros idegrendszeri betegséggel, amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) küzd, ami az évek során súlyosbodott. Jelenleg szinte teljesen mozgásképtelen, és csak a technológia segítségével tud kommunikálni. „Az orvostudomány nem volt képes rajtam segíteni, így a technológia volt az, amire támaszkodni tudtam a mindennapi kommunikáció során, és ami segített abban, hogy élni tudjam az életem,” – mondta Hawking. „Az Intel immár húsz éve támogat abban, hogy nap mint nap azt csinálhassam, amit szeretek.”

Az Intel nemrég mutatta be új, a professzor által eddig használt beszédszintetizátorra épülő, de az eddigieknél korszerűbb kommunikációs platformját, hozzásegítve Hawkingot, hogy könnyebben és hatékonyabban tudjon kapcsolatba lépni környezetével – ezt tették most szabadon elérhetővé.

Kifejezetten Hawking igényeit vették figyelembe az ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) kifejlesztése során, mely nem csupán a professzor külvilággal való kommunikációját segíti, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a jövőben más motoros idegrendszeri betegséggel és bénultsággal küzdő beteg számára is megkönnyítse az interakciót a külvilággal.

Hawking kommunikációját egy, az arcára rögzített szenzor segíti, ami a szemüvegén rögzített infravörös kapcsolóval van összeköttetésben – ezekkel gépel, pontosabban a szemének mozgásával. A SwiftKey nyelvi szoftverekkel foglalkozó vállalat az eddig használt és az új programok integrálásával lehetővé tette, hogy a Hawking által használt kommunikációs rendszer megjósolja a professzor által gépelni kívánt karaktereket és szavakat, így kevesebb, mint 20 százaléknyi szöveget kell csupán ténylegesen legépelnie. Ezt követően a szöveg eljut a beszédszintetizátorhoz, ami hozzásegíti a professzort ahhoz, hogy a Windowst futtató Lenovo laptopján keresztül beszélgetni tudjon a környezetével.

Korábban egy webes keresés több lépésből álló vesződséggel járt, hiszen ki kellett lépni a kommunikációs ablakból, egérrel kellett megnyitni a böngészőt, majd az egeret a keresősávba irányítani, végezetül pedig begépelni a kívánt szöveget. Az új kommunikációs rendszer ezt a folyamatot sokkal rövidebbé és egyszerűbbé teszi.

A nyílt forrásúvá tétel lehetővé teszi a további fejlesztéseket és új fajta implementációkat, melyek más betegeken is segíthetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények