Stephen Hawking és a kommunikációs szintlépés

Stephen Hawking évtizedek óta egy gép segítségével kommunikál a világgal. A professzor motoros idegrendszeri betegséggel, amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) küzd, ami az évek során súlyosbodott. Jelenleg szinte teljesen mozgásképtelen, és csak a technológia segítségével tud kommunikálni. „Az orvostudomány nem volt képes rajtam segíteni, így a technológia volt az, amire támaszkodni tudtam a mindennapi kommunikáció során, és ami segített abban, hogy élni tudjam az életem,” - mondta Hawking. „Az Intel immár húsz éve támogat abban, hogy nap mint nap azt csinálhassam, amit szeretek.”

Stephen Hawking professzor a szeme elé erősített infraérzékelővel
Stephen Hawking professzor a szemüvegére erősített szenzorral[+]

Az Intel ugyanis Hawking professzorral közösen mutatta be új, a professzor által eddig használt beszédszintetizátorra épülő, de az eddigieknél korszerűbb kommunikációs platformját, hozzásegítve Hawkingot, hogy könnyebben és hatékonyabban tudjon kapcsolatba lépni környezetével. A személyre szabható platformot 2015 januárjától a kutatók és a technológiai világ számára is nyílttá és ingyenesen hozzáférhetővé teszi az Intel.

Hirdetés

Kifejezetten Hawking igényeit vették figyelembe az ACAT (Assistive Context Aware Toolkit) kifejlesztése során, mely nem csupán a professzor külvilággal való kommunikációját segíti, de hozzájárulhat ahhoz is, hogy a jövőben más motoros idegrendszeri betegséggel és bénultsággal küzdő beteg számára is megkönnyítse az interakciót a külvilággal.

Az Intel Labs különböző tudományos területeken dolgozó kutatói az elmúlt három évben Hawking professzor bevonásával azon dolgoztak, hogy az eddig használt kommunikációs rendszerét egy modern technológiai megoldásra cseréljék. A professzor a teljes tervezési folyamatban részt vett, és állandó visszajelzésekkel segítette a kutatók munkáját.

Az Intel által kifejlesztett szoftveres felhasználói felület biztosítja, hogy a régebbi és modern technológiai megoldások egymással és egymás mellett hatékonyan tudjanak működni. Hawking így kétszer olyan gyorsan tud gépelni és tízszer olyan gyorsan tud elvégezni más feladatokat, például egyszerűbben, pontosabban és gyorsabban tud böngészni, szöveget szerkeszteni, az interneten navigálni, e-maileket és dokumentumokat kezelni vagy feladatok közötti váltani.

Hawking kommunikációját egy, az arcára rögzített szenzor segíti, ami a szemüvegén rögzített infravörös kapcsolóval van összeköttetésben - ezekkel gépel, pontosabban a szemének mozgásával. A SwiftKey nyelvi szoftverekkel foglalkozó vállalat az eddig használt és az új programok integrálásával lehetővé tette, hogy a Hawking által használt kommunikációs rendszer megjósolja a professzor által gépelni kívánt karaktereket és szavakat, így kevesebb, mint 20 százaléknyi szöveget kell csupán ténylegesen legépelnie. Ezt követően a szöveg eljut a beszédszintetizátorhoz, ami hozzásegíti a professzort ahhoz, hogy a Windowst futtató Lenovo laptopján keresztül beszélgetni tudjon a környezetével.


[+]

Korábban egy webes keresés több lépésből álló vesződséggel járt, hiszen ki kellett lépni a kommunikációs ablakból, egérrel kellett megnyitni a böngészőt, majd az egeret a keresősávba irányítani, végezetül pedig begépelni a kívánt szöveget. Az új kommunikációs rendszer ezt a folyamatot sokkal rövidebbé és egyszerűbbé teszi. Hogy pontosan hogyan, az majd januárban derül ki, de érdemes elindítani a videót, Hawking „nyelve jobban pörög, mint valaha”. Drámai a különbség a korábbiakhoz képest, szinte hihetetlen hogy élőben vették fel amint beszél.

A szoftveres felületet a kutatók januártól tehát továbbfejleszthetik, és olyan kommunikációs megoldásokat alakíthatnak ki, melyeket érintés, szemmozgás, a szemöldök mozgatása, vagy egyéb motoros tevékenység vezérel.

Azóta történt

Előzmények

  • Hamis tesztek miatt fizet az Intel

    A meghökkentő megállapodás szerint az Intel bárkinek kifizeti a mozijegyét, és nem kérik, hogy igazolják a vásárlást.

  • Intel: kukába a kábelekkel!

    A cég úgy látja, hogy a következő, 2015-ben kijövő platformjukra építve 2016-ban már megjelenthetnek az olyan PC-konfigurációk, amelyeknél már nem lesznek kábelek.