Hatféle Vista közül választhatunk

Hirdetés

Fél tucat – ha pedig az Európai Bizottság által előírt, butított verziókat is önálló kiadásként tartjuk számon, összesen nyolc – változatban kerül piacra a Microsoft következő operációs rendszere, a Windows Vista. A tervek szerint a második félévben elszabaduló szoftver legfapadosabb kiadása olyannyira fapados lesz, hogy még a Vista névre sem lesz méltó, szimplán csak Windows Starter 2007 néven jelenik meg. Ez a változat – melyből hiányzik a videokártya-támogatást igénylő Aero kezelőfelület, és melyből kizárólag 32 bites kiadás készül – minden bizonnyal a Windows XP Starter Edition szerepét veszi majd át, tehát egyes fejlődő piacokon lesz majd kapható.

Az otthoni felhasználóknak szánt alapváltozat a Home Basic, amely a teljes funkcionalitású rendszer legegyszerűbb változata. Ennek további funkciókkal ellátott testvére a Home Premium, amely tartalmazza a Media Center szolgáltatásait is. A Business néven kiadott változat a megcélzott célcsoport tekintetében nagyjából a Windows XP Professional Editionnek felel meg: üzleti döntéshozóknak, IT-vezetőknek és általában profi felhasználóknak szánják. A Home Basic és Business kiadásokból készül egy N jelölésű változat is: ez az EB által megkövetelt, médialejátszó nélküli verziókat jelöli.

A vállalati ügyfelek igényeihez szabják az Enterprise változatot, amely a Business szolgáltatásain felül olyan továbbiakat kínál, mint a virtuális PC, a többnyelvű felhasználói felület és a Secure Startup. A szolgáltatáskínálat alapján felállított hierarchia csúcsán pedig a Vista Ultimate áll, mely mindazt tudja, mint kisebb testvérei, és még annál is többet – de hogy pontosan mit, arról egyelőre hallgatnak a hírek.

Azóta történt

Előzmények