Hatalmas ütemben nő a mobilhálózatok adatforgalma

A világ mobilhálózat-üzemeltetőit képviselő GSMA ma kiadott, ötéves előrejelzése szerint a robbanásszerű növekedést az adatkapcsolatra épülő eszközök és a gép-gép kommunikáció terjedése hatja, és a következő években az élet számos területén komoly változásokat idézhet elő.

Hirdetés

A jelentés szerint a mobilhálózatok fejlődése a maláriával, tuberkulózissal és HIV vírussal küzdő dél-afrikai országokban 2017-ig több mint egymillió életet menthet meg, míg az OECD államok egészségügyi kiadásai akár 400 milliárd dollárral is csökkenhetnek.

A fejlődő országokban jelenleg egészen elképesztő, évente mintegy 240 millió tonnányi élelmiszer megy tönkre szállítás közben vagy a tárolás során. A mobiltechnológia alkalmazása segítheti a logisztika optimalizálását, a hőmérsékleti adatok pontosabb monitorozását, így a következő években 40 millió ember számára elegendő élelmiszer lenne megmenthető.

A mobil eszközök elterjedése és az ezeket kiszolgáló hálózatok fejlődése az oktatásra is hatással lesz – a fejlődő országokban a mostaninál háromszor többen folytathatják tanulmányaikat az általános iskola elvégzése után, míg a fejlett országokban 1,8 millióval csökkentheti az alap- és középfokú képzősből kibukó gyermekek számát.

A tanulmány a közlekedés terén is komoly változásokkal számol. Az egyre népszerűbb forgalomfigyelő rendszerek segítségével akár 35 százalékkal csökkenhet az ingázással töltött idő, az autókba épített automata segélyhívók és helymeghatározók 35 ezer életet menthetnek meg. Okosabb monitorozó rendszerek használatával az autók szén-dioxid kibocsátása 27 millió tonnával csökkenhet – ez 1,2 milliárd fa ültetésének hatásával megegyező mennyiség.

„A mobil adatforgalom már nem pusztán egy árucikk, hanem az egyre több és több összekapcsolódó ember és eszköz miatt mindennapi életünk, társadalmunk és gazdaságunk részévé válik. Ez óriási felelősség és az iparágnak folytatnia kell az együttműködést a kormányokkal és más kulcsszereplőkkel, hogy biztosítani tudják a társadalom és üzlet fejlődéséhez szükséges termékeket és szolgáltatásokat" – nyilatkozta Michael O’Hara, a GSMA marketing igazgatója.

A mobilhálózatok adatforgalmának növekedése globális trend, legyen szó fejlett vagy fejlődő országokról. Japán volt az első, ahol 2012-ben az adatforgalomból származó bevétel meghaladta a hagyományos telefonálásét, köszönhetően a nagysebességű hálózatoknak és a japánokra jellemző erős technológiai érdeklődésnek. A szigetországot Argentína fogja már idén követni a sorban, az USA-ban és az Egyesült Királyságban pedig jövőre érik el a fordulópontot.

Azóta történt

Előzmények