Hatalmas az Apple

San Franciscóban ma kezdődik az Apple fejlesztői találkozója, melyen a hírek szerint a betegszabadságon lévő Steve Jobs az iCloud zeneszolgáltatást, az iOS 5-ös verzióját és a Mac OS X új, Lion kódnevű kiadását fogja leleplezni. Az eseményen a termékbemutatók mellett egy szimbolikus győzelemről is beszámolhatna a karizmatikus cégalapító és -vezető: az elmúlt héten a vállalat kapitalizációja meghaladta – de legalábbis elérte – a PC-világot jelképező Microsoft és Intel párosának összesített piaci értékét.

Hirdetés

Az Apple a pénteki tőzsdei nap végén közel 317 milliárd dollárt ért, míg a redmondi szoftvercég (201,6 milliárd) és a kaliforniai chipgyártó (115,2 milliárd) együtt 316,8 milliárdot. A sikereit kezdetben asztali számítógépekkel megalapozó, de újabban az iPod zenelejátszó, az iPhone okostelefon és az iPad tablet révén elképesztő növekedési tempót diktáló vállalat ma e mutató alapján a világ második legértékesebb vállalata, egyedül a ExxonMobil olajipari konszern előzi meg, melynek kapitalizációja ma 402,5 milliárd dollár.

Az Apple és a Microsoft részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 5 évben (Forrás: Google Finance)

Az Apple és a Microsoft részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 5 évben (Forrás: Google Finance)

Steve Jobs cége három és fél évvel ezelőtt érte el a 100 milliárdos határt, és tavaly óta döntögeti az új csúcsokat a tőzsdén: 2010 májusában 222 milliárd dolláros értékig nőttek, amivel 20 év után először ismét megelőzték az akkor 219 milliárdosra taksált Microsoftot, és így a világ legértékesebb technológiai vállalatává váltak. Az idén aztán a 300 milliárd dolláros küszöböt is meglépve megelőzték a legnagyobb kínai olajcéget, a PetroChina Co.-t, ekkor lettek a toplistán ezüstérmesek.

Az Apple jelentős tartalékokkal is rendelkezik: készpénzben és likvid értékpapírokban 65,8 milliárd dollárja van, amellyel – egy, az e heti HVG-ben megjelent összeállítás szerint – a második a legnagyobb tartalékokkal rendelkező amerikai vállalatok listáján. Ezen egyedül a General Electric előzi meg 78,4 milliárdos mozgósítható tőkével. Figyelemre méltó, hogy ennek ellenére a 35 évvel ezelőtt alapított, a tőzsdére 30 évvel ezelőtt bevezetett Apple Steve Jobs irányítása alatt még sosem fizetett osztalékot a részvényeseknek.

Azóta történt

Előzmények