Elkészült az első 3D nyomtatású, programozható műszív

Az amerikai kutatók egy új eljárás segítségével képesek az emberi szervek teljes értékű modelljeit elkészíteni, így megnyílik a lehetőség az állatkísérletek kiváltására.

A Harvard Egyetem honlapján jelentették be, hogy az intézmény kutatóinak sikerült előállítaniuk az első teljes mértékben 3D-s nyomtatással készült, chipre szerelt, érzékelőkkel ellátott emberi szívet – pontosabban annak mesterséges anyagból készült változatát, teljes értékű modelljét, mely pontosan úgy működik, mint az emberi szív. A teljes mértékben automatizált eljárással rövid idő alatt előállítható mesterséges szerv lehetőséget biztosít a kutatóknak, hogy pl. a szív és más szervek kapcsolatát, együttműködését vizsgálhassák kísérleteik során, és ehhez nincs szükséges organikus szívre, mint korábban.

A szerv körülbelül egy nap alatt készül el a megadott instrukciók alapján – vagyis pl. a kutatók úgy tervezik meg a mesterséges szervet, hogy az egy adott betegség vagy rendellenesség attribútumait hordozza. És nemcsak a szív: a koncepció alapján a kutatók nyomtattak már olyan struktúrákat is, melyek a tüdő, a nyelv, illetve a belek működését modellezik.

 

3D
[+]

 

Johan Ulrik Lind, a kutatócsapat egyik tagja elmondta, hogy ez az új, programozható előállítási mód nemcsak testre szabhatósága miatt nagy eredmény, hanem az adatok megszerzésének módját is jelentősen megkönnyíti. Az eredményeket közlő tanulmány társszerzője, Kit Parker professzor ehhez azt tette hozzá hogy ez a „microfabrication approach” – vagyis mikroszintű gyártási megközelítés – új utakat nyit az in vitro szövettani, toxikológiai és gyógyszerészeti kutatásokban – és azzal biztat, hogy egyre több állatkísérlet lesz kiváltható a segítségével.

 

3D
[+]

 

Habár a kutatási eredmény kiemelkedő, jelenlegi fázisában még nagyon drága és munkaigényes a műszervek előállítása: steril szobában zajlik a komplex, többlépcsős a nyomtatási eljárás, az adatgyűjtés pedig mikroszkópokat vagy nagysebességű kamerákat igényel, ráadásul egy saját fejlesztésű anyagot használnak a nyomtatáshoz, melyből hatfélét kísérleteztek ki. A következő feladat feltehetően az lesz, hogy az eljárást egyszerűbbé és olcsóbbá tegyék.

Előzmények