Hirdetés

(Frissítve!) Vigyázat, a facebook.hu-ra ne lépj be!

Nem kispályás az a csalás, amelyre ma a sajtó képviselőinek figyelmét körlevelében Pethő Zsófia, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat PR-munkatársa hívta fel.

Hirdetés

A levélben beszámol róla, hogy megjelent egy olyan magyar oldal, amely az eredeti Facebook-oldalhoz nagyon hasonló oldalt tölt be. A megtévesztés lényege, hogy ez a magyar oldal a face.book.hu címen található. Ha a felhasználó a címsorból akarja elérni a közösségi oldalt, de elgépeli a címet, és az igazi facebook.com helyett a facebook.hu-t írja be, akkor megjelenik egy reklámoldal, a tetején a felirattal: Tovább Facebookra… . Ha rákattintunk erre a linkre, akkor megérkezünk a hamis oldalra, illetve néhány másodperc után akkor is ezt történik, ha várakozunk egy kicsit. De találkoztunk olyan módszerrel is, amikor nem a hamis oldalra irányított át, hanem egy valódi, hirdetéseket tartalmazó Facebook-oldalra.

fake facebook

Az nagyon valószínű, hogy egyrészt adathalászat folyik, hiszen a hamis oldalon nem működik semmi, kivéve azok a funkciók, amelyek a személyes adatok megadásával járnak: bejelentkezés, regisztráció, oldal létrehozása stb. Illetve az is megtörténhet, hogy némi trükközéssel az adatokhoz ugyan nem jutnak hozzá, viszont a bejelentkezéssel egy időben a felhasználó feliratkozik egy olyan Facebook-oldalra, ahová a megtévesztés kitalálói irányítják. Emellett spameléses, vagyis kéretlen reklámozást is folytatnak.

fake facebook

A facebook.hu egy hódmezővásárhelyi cég tulajdonában van. Felhívtuk az adatbázisban regisztrátorként megadott Generál Média Publishing Kft.-t, akik egyébként honlapjuk szerint a bejövő hirdető oldalak tulajdonosai is, ám az ott jelentkező adminisztrátor állítása szerint semmi ilyesmiről nem tudott. Azt ajánlotta, jelentsük az esetet, az abuse@generalmedia.hu címen. Megtettük.

Ha valaki véletlenül már áldozatul esett volna az átverésnek, annak erősen ajánlott a facebook.com-on megváltoztatnia a jelszavát.

Az oldalt az IT café is bejelentette mint vélt adathalász oldalt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH).

Frissítés: sajtóhírek szerint a regisztrátor a cikkek hatására lépett, és folyik a takarítás.

Frissítés2: Megkeresésünkre a regisztrátor, a Generál Média Kft. levélben közölte, hogy:

Az oldalon technikai ellenőrzést végeztünk, s ez alapján arra a megállapításra jutottunk, hogy a kifogásolt domain egy átirányítást végez a facebook.com oldalra; adathalászat jeleit nem tapasztaltuk.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények