Halványzöld az Apple

Hirdetés

Azzal, hogy világszerte vállalja tönkrement és elavult termékei visszavételét és újrahasznosítását, fél év alatt az utolsó helyről az elsőre ugrott a Greenpeace-nek az elektronikai nagyvállalatokat környezettudatosságuk alapján rangsoroló listáján a kínai Lenovo. A negyedévente frissített ranglistát két fő szempont alapján állítják össze. Az egyik, hogy mennyire törekszik az adott gyártó a súlyosan környezetkárosító anyagok – a műanyagok lángállóságának növelésére használt brómvegyületek és a PVC – használatának visszaszorítására, mellőzésére; a másik pedig, hogy mekkora figyelmet fordít a fölöslegessé, elavulttá vált termékeik összegyűjtésére és újrahasznosítására. A vállalatokat ezek alapján 0-tól 10-ig osztályozzák – a Lenovo most 8-ast kapott.

A kínai PC-gyártót a listán a korábban sokáig vezető Nokia, majd a Sony Ericsson, a Dell és a Samsung követi. A Greenpeace szerint a legtöbb vizsgált cég osztályzata javult az elmúlt évben, bár még ma sem nevezhető egyik sem „zöld” gyártónak. Az viszont mindenképpen optimizmusra adhat okot, hogy a PR-bejelentéseket újabban tett is követi – emelte ki a környezetvédő szervezet egyik aktivistája. „Tekintve, hogy Kínában az importált és helyben termelt elektronikai hulladékból egyre magasabb hegyek nőnek ki, reményt keltő, hogy egy kínai vállalat vette át a vezetést, amely legalább a saját szemetéért felelősséget vállal” – mondta a BBC-nek Iza Kruszewska.

Bár a listán több változás is látható, az Apple utolsó helye bebetonozottnak látszik. Az iPod- és Mac-gyártó ezúttal mindössze 2,7-es osztályzatot kapott, többek között azért, mert a mai napig nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor tervezi a mérgező anyagokat száműzni a gyártásból. A vállalat – amelynek környezettudatosabbá nevelésére tavaly szeptemberben kampányt is indított a Greenpeace – elhibázottnak tartja az osztályzási és szempontrendszert, és állítja: már eddig is sokat tett a környezetkárosító anyagok felhasználásának visszaszorításáért.

Azóta történt

Előzmények