Halászok lopják az optikai kábeleket

Hirdetés


Forrás: www.thanhniennews.com

A vietnami kormányzat halászoknak és katonáknak tavaly engedélyezte, hogy a már használaton kívüli tenger alatti rézkábeleket begyűjtsék, ám ők egy kissé túllépték lehetőségeiket, ugyanis olyan száloptikás kábeleket is felszedtek, amelyek Vietnam számára az internetes és egyéb telekommunikációs összeköttetéseket biztosítják (biztosították). A távközlési minisztérium tegnap kiadott közleménye sürgeti a helyi hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a további lopások megelőzésére, mivel e tettek veszélyeztetik az ország biztonságát.

A helyi lapok tudósításai szerint a TVH (Thaiföld–Vietnam–Hongkong) vezeték 11 kilométeres szakaszán az ellopott optikai kábel pótlása az előzetes becslések szerint 5,8 millió dollárba kerül majd. A jelenlegi információk szerint összesen körülbelül 43 kilométeres szakaszon tűnt el a kábel, köztük egy 32 kilométer hosszú rész, melyet egy szingapúri vállalat működtet. „Jelen pillanatban mindössze egyetlen tenger alatti kábel kapcsolja össze Vietnamot a világgal” – közli a Thanh Nien (Ifjúság) című lap. Ha ezt is ellopják vagy megsérül, az ország telekommunikációs szempontból elszigetelődik.

A lopások akkor kezdődtek, amikor a kormány engedélyezte Ba Ria-Vung Tau déli tartomány halászainak és katonáinak, hogy a tengerfenék alá egy-két méteres mélységben beásott rézkábeleket kiszedjék és értékesítsék – kilogrammját körülbelül egy dollárért.

A legfrissebb hírek szerint visszavonták az engedélyt, s utasították a vietnami parti őrséget, hogy fokozzák az ellenőrzést, emellett egy kampányt is elindítanak, hogy a halászokat tájékoztassák a kábelek fontosságáról. A legutóbbi jelentések tudősítanak arról is, hgoy felmérték a kárt, s ezek szerint a 11 kilométeres vietnami üzemeltetésű szakasz pótlárásra körülbelül 100 kilométer hosszúságú kábel szükséges, a munkát vasárnap kezdik, s feltehetően július 5-ig befejezik. Ugyanakkor a szingapúri vállalat is engedélyt kapott arra, hogy hajói belépjenek a vietnami vizekre, s megkezdjék saját, ellopott kábeleik pótlását.

Azóta történt

Előzmények