Könyörgöm, akasszuk fel!

A sok vihart kavart francia „három dobásod van” kalózellenes törvény, az HADOPI, illetve a szabályok alapján tavaly óta folytatott gyakorlat láthatólag épp az ellenkező alapállásból indul ki, mint a modern angolszász büntetőjog, melynek egyik, az ártatlanság vélelmét megalapozó elve: „Inkább meneküljön meg tíz bűnös, semhogy egy ártatlan szenvedjen” (William Blackstone, 1760: „Better that ten guilty persons escape than that one innocent suffer”). Tanúsítja mindezt az, hogy a jelen állapotában hatékonyság tekintetében igencsak szegényesnek mondható rendszer érdekes módon jelenleg épp tíz olyan felhasználót tart számon, akiknek már a harmadik figyelmeztetést is kiküldték, vagyis ügyük már a bíróság elé került, és közülük akad egy, akit vélhetően teljesen ártatlanul hurcolhatnak meg.

Hirdetés

Ebben az utolsó fázisban a vétkesség megállapítása után a bírák dolga arról dönteni, hogy milyen büntetést szabnak ki, lehetőségük van arra is, hogy az illetőtől ideiglenesen megvonják az internethez való hozzáférés jogát. Egy francia lap beszámolója szerint azonban az elsőként beidézett egy 54 éves középiskolai tanár, aki viszont mind több fórumon szólal meg felháborodva, ugyanis állítása szerint soha nem töltött le illegálisan tartalmakat, fogalma sincs ezeknek a módszereknek a használatáról.

Robert Tollet a tudósítások szerint az első figyelmeztetést nem sokkal a törvény októberi hatályba lépése után, novemberben kapta. Ebben az állt, hogy többek között egy menő francia DJ, illetve Rhianna számait töltötte le jogosulatlanul. Erre még nem reagált, ám a második levél után már megkereste az eljáró hatóságot, de eredmény nélkül. A harmadik levélben már azzal is megvádolták, hogy az Iron Man második részét is letöltötte. A tanár elmondta, hogy az említett zenészeket nem szereti, nem hallgatja, a filmletöltés állítólagos idején pedig épp órát tartott, illetve, ami még fontosabb, kijelentette, hogy fogalma sincs, hogyan lehet illegálisan ilyen szerzői jog által védett anyagokhoz jutni. A közgazdaságtant tanító férfi úgy véli, hogy ha igaz, hogy kapcsolatán keresztül illegális adatáramlás zajlott, az csak úgy történhetett meg, hogy wifikapcsolatára valaki jogtalanul felcsatlakozott. Ő mindenesetre annyira biztos igazában – és ezt több tíz francia lapnak is elmondta –, hogy igaza tudatában képes elmenni az Európai Bíróságig is.

A férfinak szeptemberben kell megjelennie a bíróságon, és mivel ő lesz az első, aki ellen ilyen eljárás indul, fontos útmutató lehet, hogy vele mi történik. Habár a törvény a maga egészében egyértelmű, a végrehajtás részleteiben sok a homályosság. Például problematikus az, hogy az őt bepanaszolók hogyan jutottak információhoz, de az is kérdés – bár erre még európai példa nincs, csak amerikai – hogy az IP-cím elég-e az azonosításhoz, illetve a felelősség viseléséhez.

Előzmények