Nyereményjátékok vállalkozó kedvű kódfejtőknek!


A hétvégi Hacktivity 2009 hackerkonferenciához kapcsolódva két szakmai játékról is hírt adhatunk – mindkettő játszható a helyszínen, a konferencián, illetve online, otthonról is.

Hirdetés

A konferencián indul a PET Portál és az IT café korábban nagy sikert aratott szakmai játéksorozatának újabb fordulója, amely a személyes adatok védelmének egyik lehetséges technikáján, a szteganográfián (képekbe, hangfelvételekbe és más fájlokba rejtett információkon) alapul. Gulyás Gábor, és Földes Ádám a PET Portál szerkesztői most egy olyan játékot állítottak össze a konferencia időtartamára, ahol az etikus kódtörési (ethical hacking) feladatok öt fokozatának megoldásával juthat el a versenyző a győzelemig, illetve a felajánlott nyereményekig. A fődíjat, egy értékes ajándékcsomagot a két szerkesztőség állította össze.

A 2009. januári játék lényege az volt, hogy bizonyos formátumgyengeségek felderítése után egy kulcshoz jussunk hozzá, és ezzel navigáljunk el a következő szintre. A mostani vetélkedő, a Sztego 1.5 hasonló stílusban folytatódik, a középpontjában azonban ezúttal kevésbé a programozás lesz, inkább a keresgélésen, figyelmességen, türelmen és a „szerencsén” van a hangsúly. Az egyes szinteket weboldalak képviselik, s a játékosok feladata, hogy rájöjjenek: mi a keresnivaló ezeken az oldalakon, illetve ha ez megvan, a rejtett információt a játékosnak rekonstruálnia kell. Az elrejtett információból pedig kinyerhető a következő szint URL-je, és így lehet végigvinni a játékot.

hactivity

A profiknak szervezett sztego-vetélkedő mellett a héten megrendezzük a szokásos Hacktivity-játékunkat is, ahol most tíz kérdésre kell válaszolni. A már zajló vetélkedőnk kérdéseit a Hacktivity szervezői állították össze, az eredményhirdetést vasárnap, a budapesti Trefort Kertben lévő Gólyavár Rendezvényközpontban tartjuk. Támogatóink – ASC, Cisco Systems, ESET Software, Kiskapu Kiadó, Microsoft, McAfee, Symantec – értékes ajándékokkal jutalmazzák a győzteseket, így is jelezve, hogy mennyire fontosnak tartják az alapos informatikai tudást. A rendezvényen egyébként több érdekes hackerpróbáló verseny is lesz. A megújult, 20 pályás Wargame (a VirusBuster értékes nyereményeivel) mellett a „Hack the Vendor” keretében a resztvevőknek lehetőségük lesz a McAfee szoftvergyártó két információbiztonsági termékét is tesztelni, vagyis legális keretek között feltörni azt a helyszínen.

A sorban immár hatodik Hacktivity a legrégebbi hazai független IT-biztonsági konferencia, ahol hagyományosan az információbiztonsági szakma legrangosabb hivatalos és „nemnyakkendős” képviselői jönnek össze a téma iránt élénken érdeklődőkkel. A szokásos informatikai témák mellett olyan területek is helyet kapnak a programban, mint az információs hadviselés, a felhasználói hiszékenységet kihasználó technikák (social engineering), az adatvédelem és a szerzői jogi kérdések.

Azóta történt

Előzmények