A Boeing és a Hacking Team közös kémprojektje

Az olasz kémszoftvergyártótól, a Hacking Teamtől ellopott dokumentumok feldolgozása folyamatosan zajlik, és szinte nincs olyan nap, amikor valahol ne publikálnának újabb meglepő vagy érdekes dolgokat.

Most a Wikileaks által nyilvánosságra hozott belső levelezésből derült ki, hogy a Hacking Team egy olyan drón kifejlesztésén dolgozott, mely képes lenne helybe repülve a wifihálózatokon keresztül megfertőzni a számítógépeket és az okostelefonokat.

Hasonló projektek már jó ideje zajlanak, például tavaly mutatták be egy londoni vállalkozás Snoopy nevű drónját, amelyik képes hamis wifikapcsolatokon keresztül felhasználói adatokat megszerezni az okostelefonokról.

A Hacking Team levelezéséből látszik, hogy a Boeing is érdeklődött az ilyen speciális drónok iránt, pontosabban egy februári szakmai konferencia után felvetették az ötletet, hogy drónok segítségével lehetne az olaszok híres/hírhedt kémszoftverét (Remote Control System Galileo) eljuttatni a célba vett rendszerekbe.

Az egyik levélben Marco Valleri, az olasz vállalkozás társalapítója felvázol egy fejlesztési ütemtervet, amelyben egy hardverelem (Tactical Network Injector – TNI) is szerepel – ez lenne hivatott eljuttatni a kártékony kódokat eljuttatni a kiválasztott gépre. A „mini TNI” kialakításával akkor meg is bíztak egy fejlesztőmérnököt. A levelezés tanúsága szerint a mini TNI kifejlesztésére a Boeing egyik leányvállalata adott megbízást, az Insitu, akik drónok fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak.

Azóta történt

Előzmények