Ügyvédi irodákat hackeltek meg, meggazdagodtak

A gazdasági ügyekkel foglalkozó jogászok számítógépein kincset érő adatok vannak – a bűnözők ezekre specializálták magukat.

A New York-i ügyészség tegnap jelentette be, hogy vádat emelnek három kínai (makaói) férfi ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ügyvédi irodák informatikai rendszereibe hatoltak be, majd az itt megszerzett információkat felhasználva bennfentes kereskedést folytattak, és ezek során több mint négymillió dollárnyi illegális haszonhoz jutottak.

A közlemény szerint Iat Hong (26), Bo Zheng (30) és Chin Hung (50) 2014 és 2015 között alkalmazottak hozzáféréseit kihasználva malware-t telepítettek olyan irodák szervereire, amelyek gazdasági ügyekkel, nevezetesen felvásárlásokkal és fúziókkal foglalkoztak. A jogászok tevékenységi köréből adódóan a megszerzett dokumentumok alapján megtudták, hogy milyen szerződések előkészítésén dolgoznak az ügyvédek, így az információkat tőzsdei akciókra használták fel: pl. a napi áron megvásárolt részvényeket az akvizíció vagy a fúzió bejelentése után jelentős felárral tudták értékesíteni. Az biztos, hogy legalább két neves és drága New York-i ügyvédi iroda érintett (a közlemény nem nevezi meg őket), de laptudósítások szerint több helyre is behatoltak, bár nem jártak mindenütt sikerrel.

A közlemény megemlíti, hogy a bűnözők története azzal az esettel indult, amikor egy meg nem nevezett cég megbízott egy ügyvédi irodát, hogy vizsgálják meg az InterMune nevű biotechnológiai vállalat gazdasági állapotát, hogy a megbízó kikalkulálhassa, hogy egy esetleges felvásárláskor milyen vételárra tegyen ajánlatot. Ebben az időben ismeretlen tettesek – a vádirat szerint a kínai hackerek – 40 gigabájtnyi bizalmas dokumentumot szereztek meg az iroda szerveréről, majd felvásárolták a InterMune 18 ezer részvényét. Ez az akvizíció ugyan nem jött létre, ám nem sokkal később a Roche AG gyógyszergyártó óriásvállalat felvásárolta az InterMune-t 8,3 milliárd dollárért, így a bennfentes kereskedők 380 ezer dollárt kerestek az akcióval.

Említenek egy másik ügyet is: amikor az Intel 16,7 milliárd dollárért felvásárolta a versenytárs Alterát, ugyanebből az irodából loptak el 2,8 gigabájtnyi dokumentumot, köztük a legfontosabbakat, melyek a vételárat és az akvizíció részletes szerződését tartalmazták. A bűnözők ekkor 210 ezer Altera-részvényt vásároltak fel, és a felvásárlás bejelentésekor 1,4 millió dolláros haszonhoz jutottak.

A vádlottak közül Iat Hongot vasárnap letartóztatták Hongkongban, két társa még szabadlábon van.

Azóta történt

Előzmények