Nyakon csípték a Pentagonba betörő hackert

Hirdetés

A román rendőrség őrizetbe vett egy 23 éves diákot, aki a gyanú szerint még 2006-ban betört az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának (közismertebb nevén: Pentagon) informatikai rendszerébe, és vírust telepített az ottani kormányzati számítógépekre; a Wolfenstein „művésznévre” hallgató hacker vélhetően azonos a szerdán letartóztatott Eduard Lucian Mandruval, aki jelenleg üzleti tanulmányokat folytat a moldovai határhoz közel fekvő Iaşi városában.
Az eddig rendelkezésre álló információk alapján elmondható, hogy az elkövető a betöréssel hozzáférhetett kényes kormányzati adatokhoz, de azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan hány számítógépre sikerült trójai kémprogramot telepítenie. A hacker egyébként japán szervereket használt fedezéknek, az általa telepített vírust pedig egyelőre nem ismerték fel a szakemberek – legalábbis ezt kommunikálták. Az illetékesek úgy számoltak, az akciót követő informatikai nagytakarítás hozzávetőlegesen 35 ezer amerikai dollárt (közel 8 millió forint) emésztett fel.
A rendőrség szerencséjére Wolfenstein meglehetősen vastag nyomot hagyott maga után, a támadást ugyanis sikerült összefüggésbe hozni a wolfenstein_ingrid@yahoo.com e-mail címmel. Mandru – vesztére – a közelmúltban állást keresett, az önéletrajzában pedig ezt a drótpostacímet adta meg elérhetőségként; a hatóságok így e hét szerdán látogatták meg otthonában, számítógépét lefoglalták, kezén pedig bilincs kattant. Amennyiben bűnösnek találják, a fiatalember 3-tól 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Azóta történt

Előzmények