Hackerek támadták meg az ausztrál miniszterelnök honlapját

A helyi sajtó részletesen beszámolt arról, hogy tegnap túlterheléses (DDoS) támadás érte Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök, illetve távközlési és médiahivatal honlapját, melyért „Anonymus” vállalta a felelősséget – csakúgy, mint a legemlékezetesebb a szcientológiai egyház ellen indított hadjáratért. A csoport azzal indokolta a támadást, hogy így kívánnak tiltakozni az ausztrál internetcenzúra, a tartalomszűrés bevezetése ellen. Üzenetükben hangsúlyozták, hogy az intézkedés nemcsak jogsértő, hanem az internetezés sebességét is jelentős mértékben le fogja csökkenteni, s emellett nyilvánvalóan alkalmatlan eszköz arra, hogy megvédje az embereket a „gonosztól”.

A támadás helyi idő szerint este hétkor indult, s 18 perccel később a miniszterelnök weboldala már elérhetetlen volt – az nem világos, hogy összeomlott a rendszer, vagy pedig az akciót észlelve a rendszergazdák lekapcsolták a netről. A szünet kevesebb mint egy órán át tartott.

A kormány szóvivője szerint a hackerek tévedésben vannak, mivel a tervezett szűrés csak az erőszakos, illetve a gyermekpornót tartalmazó oldalak ellen irányul, s nem veszélyezteti a polgárok szabadságát.

anonymous

Egy ausztrál lap közölt egy dokumentumot, mely állításuk szerint a hackerek közötti chatbeszélgetést tartalmazza, s ebből az derül ki, hogy egyrészt kudarcot vallottak (hosszabb ideig szerették volna elérhetetlenné tenni az oldalakat), másrészt pedig sikerült a vállalkozás, mivel felhívták az akcióra az emberek figyelmét:

„<shoza_woghorse> well do we all agree
<shoza_woghorse> this died in the ass?
<bambi> try again tomorrow?
<vidfag> Ok. We need another date. We took them down for a bit and scared them-we need a next date
<shoza_woghorse> we need to unite
<coolstory> or we can move on to the next raid and not acknowledge our fail”

Megmozdulásuk nem volt váratlan egyébként, már korábban létrehoztak egy honlapot, ahol elmondják kifogásaikat az internetcenzúra kapcsán, s azt is megígérik, hogy ezt nem hagyják szó nélkül, sőt részletes, a hosszú távú akciót felvázoló cselekvési tervük is ismert volt.

Azóta történt

Előzmények